Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

20. 12. 2012. Užice

Autor: Dunja Starčević Izvor: Radio Luna

Gimnazijalci ispratili Kineskinju Janu (FOTO)

Učenici užičke Gimnazije ispratili su u domovinu profesorku kineskog jezika Janu, koja im je predavala u prošloj i ovoj školskoj godini. Jana je jedna od 17 Kineskinja, koje su ove godine predavale gimnazijalcima širom Srbije.

Kada su počeli da uče kineski jezik, đaci nisu ni pomislili da će se toliko zbližiti sa Janom. Kako kažu, vreme provedeno sa njom je neprocenjivo. Lepo su se zabavili, ali i mnogo toga naučili.

Koliko god da su učenici naučili od Jane, naučila je i ona od njih. Najviše ju je obradovalo to što su deca otvorena i komunikativna, željna novih znanja i iskustava.

Deca u Kini su nervozna na časovima, jer im je potrebna dozvola profesora kada žele nešto da kažu. Ovde su učenici neposredniji, i misle svojom glavom, ističe Jana.

Iako je za vreme koliko je bila u Srbiji često putovala u Beograd, Jani se više sviđa Užice. Kaže da je to grad u kojem je provela izuzetne trenutke, i grad iz kojeg će poneti najlepše uspomene.

Ovo je mali grad, miran. Ljudi su ljubazni i raspoloženi da pomognu. Često sam šetala gradom, obilazila galeriju, narodni muzej, i druge kulturne ustanove.  Hrana je takođe odlična, a moja omiljena jela su burek i komplet lepinja, kaže Jana.

Jana je apsolvent istorije, i mora da se vrati u svoju zemlju kako bi završila studije. Direktor Gimnazije Živojin Pavlović, kaže da se bez obzira na to, učenje kineskog jezika u ovoj školi ipak nastavlja.

U januaru nam dolazi nova profesorka, pa će i ostali zainteresovani učenici moći da se upoznaju sa kineskim jezikom i kulturom, kaže Pavlović.

Na samom odlasku, Jana je pozvala učenike da upišu fakultet u Kini. Ukoliko se neko od gimnazijalaca i odluči na taj korak, neće biti prvi. Jedna bivša učenica trenutno izučava jezik u Kini, a naredne godine će upisati i master studije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage