Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

20. 12. 2012. Kremna

Izvor: Blic

Tarabić ne veruje u smak sveta

Drevne Maje su rekle svoje, smak sveta su najavile, i ko veruje predskazanju - taj već sate odbrojava.

Gleda i sluša kako se uzbunila planeta i Jovan Tarabić, najstariji živi potomak čuvenih kremanskih proroka, ali pričama o sudnjem danu ni pet para ne pridaje. U 91. zagazio, ali ga razum još služi.

Narod se iz neznanja glupostima zabavio. Ma kakav smak sveta, nema od toga ništa. To mafija zamajava, videla da su ljudi glupi, ne veruju ni sebi ni bogu, pa na glupostima hoće da ućari. Nisam ja proročanski obdaren kao moji preci, ali sam i u ovim godinama dovoljno pametan da vidim šta se radi, priča Tarabić. 

Tumačeći sutrašnjicu, ne poziva se na predviđanja predaka. Čast Majama, ali Tarabići smak sveta nisu videli, bar u „Kremanskom proročanstvu“ o tome ni slova nema. 

Vazda je kroz istoriju bilo nepravde i jada, svakakva zla je i sam za veka zapamtio, pa daje za pravo da o budućnosti i sam nešto kaže. 

Kad je svevišnji do sada sve praštao, neće nas ni sada kazniti. A kaznu da smo zaslužili - jesmo. I stići će ona u godinama koje dolaze ako se ne opametimo. Ne tako stroga, ali će je biti. Vidiš one oluje, cunamije, zemljotrese... Nije to slučajno, ničija sila nije bogu mila. Mi, Srbi, ako ne možemo da budemo moćni, možemo bar da budemo pametni. Čas se priklanjamo ovima, čas onima... Ne valja to. Treba ići tamo gde je bolje, rezonuje Jovan Tarabić.

Da li će 22. decembra svanuti dan ili „dan posle sutra“?

Dragan Pjević, najveći promoter kremanske mistike i vlasnik agencije „Kremna turist“, nema odgovor. Možda zbog majanske najave apokalipse, možda zbog prirode posla kojim se bavi, ni sam nije siguran da li nam je ostalo više od nekoliko dana. 

Dok vlasnik „Kremna turista“ prodaje rezervacije, žitelji sela ne zanimaju se previše za sudnji dan. Kažu, imaju pametnija posla. 

Bolje bi za selo bilo da je neko, umesto turista, doveo 50 žena da ih uda za ove naše momke. U Kremnima je bar 200 neženja. Selo pusti, deca se ne rađaju, samo tri đaka jesenas su pošla u prvi razred. Nekad smo imali 500 zaposlenih u užičkim fabrikama, a sad jedva 30-40, primećuje Toma Janković, predsednik mesne zajednice Kremna.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage