Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

13. 11. 2012. Užice

Autor: Svetomir Milutinović Izvor: Radio Luna

Drama o Mirjani, ženi koju poznajemo

Pete večeri 17. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, publika je gledala glumce Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Izveli su predstavu „Drama o Mirjani i ovima oko nje“. Večeras na užički festival stiže Zagrebačkog kazalište mladih.

Mirjana je žena koju svi poznajmo, žena koja živi u našem komšiluku, žena koja živi sasvim običan život. Iako je njena priča tužna i tragična, upakovana je u humor, pa čak i u crni humor. Mirjana Karanović, koja igra glavnu ulogu, kaže da je ova predstava realističan prikaz praznih i banalnih života, sasvim običnih ljudi.

Ono u čemu smo mi uspeli da tu banalnost i prazninu, ne igramo prazninom, nego naprotiv celim srcem koje oni imaju. Ali smo uspeli da oni ostanu komični u toj svojoj banalnosti, vulgarnosti svakodnevnice, rekla je Mirjana Karanović, na okruglom stolu.

 

Iako ovaj tekst Ivora Martinića, nije doživeo uspeh u Hrvatskoj odakle dolazi pisac, predstava u Srbiji nailazi na dobre reakcije. Rediteljka Iva Milošević, smatra da je ovaj komad veoma istinit, a to je za nju bio poseban izazov.

Polazni impuls i ono što je najuzbudljivije što ovaj komad nudi za inscenaciju je jedno lucidno osećanje sveta. Mislim da je u spoju sa Ivorovim talentom, ali i pre svega sa potrebom da saopšti nešto za šta je on smatrao da nije saopšteno, na taj način baš i treba da se saopšti, je glavna čar ovog komada. Mi ne znamo kako ovo treba da se igra, ali ovaj naš način funkcioniše, kaže Iva Milošević.

Uz Mirjanu Karanović, pod isti krov,Iva Milošević smestila je i Jelenu Petrović, Branku Petrić, Anđeliku Simić, Feđu Stojanovića, Cvijetu Mesić i druge. Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta i scenograf predstave Gorčin Stojanović, kaže da je Ivorov tekst stigao u koverti, kao što i većinu tekstova danas šalju mladi pisci.

Mi pratimo, čitamo sve i jako pažljivo biramo. Nema ništa gore nego zakopati mladog pisca, pogotovo u situaciji u kojoj izgleda da je to jedna šansa, i ukoliko ne daš taj jedan gol, tu šansu više nikad nećes imati, rekao je Stojanović.

Publika užičkog pozorišnog festivala predstavu je ocenila  sa 4,36. Večeras će na festivalu nastupati glumci Zagrebačkog kazališta mladih, sa predstavom „S druge strane“. Reč je o autorskom projektu Nataše Rajković i Boba Jelčića.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage