Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

11. 02. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Apel protiv prodaje kompleksa Boško Buha

Najavljena prodaja Memorijalnog kompleksa Boško Buha na Jabuci kod Prijepolja izazvala je burne reakcije u javnosti. Pokrenuta je i onlajn peticija kojom se apeluje na nadležne da izuzmu iz prodaje Dom pionira i omladine sa okolinom.

Apel je upućen povodom oglasa kojim je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju većeg dela Memorijalnog kompleksa Boško Buha – imovine Ugostiteljsko-turističkog preduzeća Putnik iz Prijepolja, koje je u stečaju, a zakazana je za 28. februar u Beogradu.

U apelu upućenom Muzeju u Prijepolju, Opštini Prijepolje i stečajnoj upravi Putnika, istaknut je istorijski značaj Memorijalnog kompleksa Boško Buha koji je 1986. godine proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog nacionalnog značaja, a do početka 90-ih i raspada SFRJ bio je jedna od najposećenijih turističkih destinacija, koju su obilazile mnoge školske ekskurzije.

-Mi smo grupa ljudi koja godinama radi sa decom i mladima, kao i za decu i mlade kroz razlicite programe, mi smo oni koji rade u obrazovanju, prosveti, kulturi, nauci, privredi. Mi smo pre svega savesni građani iz Srbije i regiona. U više navrata vodili smo decu iz čitavog današnjeg regiona, nekadasnje SFRJ, u dečji dom „Bosko Buha“ kod Prijepolja. Kao što znate, na ovom mestu realizovani su brojni edukativni i stvaralački programi koj su imali nemerljiv uticaj na sazrevanje i razvoj brojnih generacija, navedeno je u tekstu apela koji potpisuje nastavnica Ivana Bogićević Leko koja je sa koleginicom Sanjom Petrović Todosijević pokrenula onlajn peticiju.

Smrt najmlađih predstavljala je teško nasleđe Drugog svetskog rata, navodi se dalje u apelu. Prema popisu iz 1948. godine, deca do 14 godina starosti činila su skoro 33 % svih građana Jugoslavije. U godinama posle Drugog svetskog rata jugoslovenska država se intenzivno služila predstavom deteta žrtve rata kako bi jasnije pozicionirala ulogu najmlađeg građanina u novoj državi. Jedno od najprisutnijih lica detinjstva u prvim godinama posle rata bilo je lice deteta borca. Sa jedne strane, ono je pripadalo korpusu žrtava svih uzrasta koji su se borili za slobodu jer je je jedna od osnovnih odlika antifašističke kulture sećanja koja je negovana u Jugoslaviji i Evropi posle Drugog svetskog rata bilo odavanje počasti aktivnim borcima u borbi protiv fašizma. Sa druge strane, ono je eksplicitno trebalo da afirmiše dečiju žrtvu koja je pala kao aktivan borac za slobodu, legitimišući na taj način decu kao društvenu grupu koja u godinama posle rata moraju imati aktivnu ulogu u procesu izgradnje novog društva. Upravo zbog toga najmlađi nosilac Ordena narodnog heroja u Jugoslaviji je bio Boško Buha, sedamnaestogodišnji dečak, učesnik Narodnooslobodilačke borbe koji je poginuo na Jabuci kod Prijepolja 1943. godine baš na mestu na kojem se nalazi Memorijal”, navedeno je u peticiji za očuvanje Memorijalnog kompleksa Boško Buha, čija je izgradnja počela 1964. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage