Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

11. 02. 2019. Užice/Čajetina

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Voda za sanitarno-higijensku upotrebu

Cisterne u Užicu i u pojedinim mestima na teritoriji Opštine Čajetina najmanje do 20. februara

Stanovnici Mačkata, Krive Reke i Dautovca, koji se vodom snabdevaju sa rezervoara Vrščić, od danas će vodu moći da koriste za sanitarno –higijenske upotrebu, saopštio je JKP Vodovod Zlatibor istakavši da će pijaću vodu distribuirati cisternama.

Voda u tim mestima, podsećaju, nije za piće jer je užički Vodovod započeo proces prelaska na akumulaciju Vrutci, te je voda sa tog vodozahvata od ponoći u vodovodnoj mreži.

Voda koja se distribuira građanima Užica sa postrojenja za preradu vode Petar Antonijević Cerovića brdo od ponoći se može koristiti za sanitarno-higijenske svrhe (održavanje lične higijene - kupanje, umivanje, pranje ruku, pranje zuba) a ne preporučuje se za piće i pripremu hrane.

Iz užičkog Zavoda za javno zdravlje dodaju da je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna pijaća voda za piće koja se distribuira građanima Užica sa postrojenja Živkovića vrelo i Potočanje. Objašnjavaju da su ispravnost vode potvrdila bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja te vode.

Pijaću vodu iz oko 20 cisterni koje će narednih oko deset dana kružiti gradom planiraju svakodnevno da kontrolišu, najavili su Gradskog štaba za vanredne situacije dodavši da će se ispitivati i ispravnost cisterni nakon hlorisanja.

-         Ovakav režim snabdevanja će trajati dok se ne izvrše Zakonom propisane tri uzastopne analize  prerađene vode u vodovodnoj mreži i dobiju rezultati koji omogućavaju proglašenje ove vode ispravnom za piće i spremanje hrane. Očekujemo da će se uslovi za to steći najkasnije do 20. februara  i da će tada prestati potreba za korišćenjem cisterni i flaširane vode, saopštili su iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Podsetimo, voda sa Vrutaka, posle pet godina pauze, ponovo je u vodovodnoj mreži, a nakon što je postrojenje za preradu vode na Cerovića brdu rekonstruisano i dograđeno.

U fabrici vode Petar Antonijević je prvom fazom radova uveden ozon, izgrađeni su objekti za flokulaciju, koagulaciju i taloženje, dok je u drugoj fazi napravljen objekat sa osam filtera sa aktivnim ugljem, svaki radnog kapaciteta 50 litara u sekundi. Vodovod je osposobio vodozahvat na brani akumulacije sa ciljem da se voda zahvata sa tri nivoa i iz različitih dubina, posebno iz onih slojeva u kojima je prisustvo algi cijanobakterija najmanje.

Oko 710 miliona dinara su vredni radovi koji su se izvodili od 2016. godine na Cerovića brdu, po projektu Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je obezbedilo za modernizovanje fabrike 650 miliona dinara, lokalna samouprava 80 miliona i JKP Vodovod 50 miliona dinara.

-         Grad Užice dobio je savremeno, stabilno i pouzdano postrojenje sa novim tehnološkim linijama koje su u potpunosti spremne da prerade vodu iz akumulacije Vrutci, istakli su nedavno iz Gradske kuće podsetivši da krajem 2013. godine na jezeru uočene alge, cijanobakterije, zbog kojih se Užice u poslednjih pet godina sirovom vodom snabdeva iz alternativnog izvorišta Sušičko vrelo.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage