Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

08. 02. 2019.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

Voda iz cisterni od ponedeljka (AUDIO)

Od ponedeljka 11. februara građani Užica će vodu piti iz cisterni.

Oko 20 cisterni kružiće gradom i dopremati vodu za piće građanima, studentskim i učeničkim domovima, firmama koje se bave proizvodnjom hrane. Posle pet godina u cevima užičkog vodovoda teći će voda sa Vrutaka. Za početak će moći da se upotrebljava za kupanje, ali ne i za piće i pripremu hrane. Pijaća voda stizaće sa Živkovića vrela sve dok ne budu gotovi rezultati koji će pokazati da je dobrog kvaliteta. Kako tvrde nadležni, to se očekuje najkasnije oko 20. februara.

-Ministarstvo zdravlja propisuje procedure-vodu moramo u nedelju u ponoć da proglasimo za sanitarno higijensku upotrebu. Nakon toga procedura nalaže da se urade tri uzastopna uzorkovanja vode i kada sva tri budu imali dobre rezultate, moći ćemo da vodu proglasimo pijaćom, rekao je član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća Dragoljub Kostić.

On uverava da je poslednjih osam meseci kvalitet vode sa Vrutaka poboljšan i da ovu tvrdnju potkrepljuju analize Agencije za zaštitu životne sredine iz Beograda i rezultati Zavoda za javno zdravlje Užice, kao i rezultati iz JKP Vodovoda.

Kako bi se svi građani i gradske ustanove snabdeli vodom iz cisterni u pomoć je priskočio Gradski štab za vanredne situacije.

-          Snabdevanje vodom će se odvijati na više koloseka. Građane ćemo opskrbiti vodom iz 20 cisterni, a tri cisterne će biti za žitelje sa područja Čajetine, s obzirom da se jedan deo ove opštine snabdeva sa Vrutaka, rekao je  zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Militarov.

Vrtići, učenički i studentski domovi, firme koje se bave prehrambenom proizvodnjom, kao i dom za stare dobijaće vodu iz stacionarnih cisterni. Flaširanu vodu će dobijati OB Užice.

-          Već danas ćemo isporučiti prve količine, oko 10000 boca. Na taj način ćemo obezbediti i dečje vrtiće i dom za stare jednim delom i posebno ugrožene kategorije, s tim što će oni preko svojih udruženja slati zahteve, objasnio je Militarov, dodavši da će i odeljenje za hemodijalizu OB u Užicu biti zbrinuto.

S obzirom da se narednih dana očekuje sneg i pogoršanje vremenskih uslova, mesne zajednice će imati obavezu da pomognu starima da dospeju do pijaće vode. Militarov tvrdi da će se svakodnevno proveravati kvalitet vode u cisternama, ali i ispravnost same cisterne nakon hiperhlorisanja. Voda koju će građani Užica piti od ponedeljka stiže sa Živkovića vrela i nju već koriste potrošači iz dela Krčagova i Sevojna.

O poduhvatu ponovnog vraćanja na snabdevanje vodom sa Vrutaka pričao je i direktor Vodovoda Duško Ljujić.

-Sa nama će već od nedelje veče u Fabrici vode biti projektantski tim koji će postaviti inicijalnu tehnologiju za preradu vode sa Vrutaka. Takođe, biće i predstavnici izvođača radova. Očekujemo da neće biti problema. Sa Zavodom za javno zdravlje dogovoreno je da prvo uzorkovanje bude u ponedeljak, a analize od 1. februara pokazuju da je voda dobrog kvaliteta, objasnio je Ljujić.

Podsetimo, kompletna sanacija jezera Vrutci nije urađena.

-          Sanacija nije urađena iz dva razloga-prvi je previsoka cena, oko 15 miliona evra koje su nudile strane kompanije. Institut Jaroslav Černi je projektant koji je sagledao celu situaciju na Vrutcima. On je težište rešavanja problema stavio na fabriku vode. Dakle, on daje garanciju da će voda moći da se preradi. Drugo, sada ćemo moći da uzimamo vodu sa tri dubine, odnosno nivoa jezera što do sada nije moglo. Dalje, preporuke su bile da uklonimo divlje deponije i mi smo to uradili, objasnio je Kostić.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

09.02.

2019.

ZOXX [neregistrovani] u 19:28

Voda

U petak zahtev protestanata, hoćemo i vino.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage