Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 01. 2019. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Užice menja statut

Građani Užica će po usvajanju izmenjenog statuta grada imati mogućnost da sa najmanje stotinu potpisa traže sprovođenje javne rasprave o temama za koje smatraju da su značajne….

Grad Užice očekuje da će do kraja januara dobiti odgovor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na upućen predlog izmenjenog statuta grada.

Ukoliko Ministarstvo bude saglasno, predlog izmene tog opšteg pravnog akta razmatraće i odbornici užičke Skupštine.

Po usvajanju izmenjenog statuta, kako za RAM mrežu navodi predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović, u Užicu će zaživeti zakonske odredbe koje je Narodna skupština usvojila krajem juna prošle godine, a koji se odnose na postupke otvorenosti prema građanima. Oni će moći sa najmanje 100 prikupljenih potpisa da predlože sprovođenje javne rasprave o temama za koju smatraju da su važne u lokalnoj zajednici ili o odluci koja se priprema. Gradska uprava će morati da obezbedi građanima logističku podšrku da se javna rasprava i održi.

-       Taj zakon o lokalnoj samoupravi je najpre predvideo da je gradska uprava dužna da na svom sajtu upozna i obavesti javnost da je krenula u postupak izrade nekog opšteg akta, navodi Mitrović podsetivši da je usvojenim izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi stvorena mogućnost većeg učešća građana u neposrednom odlučivanju.

Nakon što Užice usvoji izmene statuta i uskladi ga sa zakonom, primenjivaće se i odredbe po kojima je za građansku inicijativu potrebno pet odsto od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak na teritoriji grada, dok će za referendum biti neophodni potpisi deset odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom.

-       Sve će taksativno biti navedeno u statutu, ali do tada, mi ne čekamo već smo spremni da sa građanima direktno razgovaramo, kaže Mitrović navodeći kao primer sastanak i neformalan razgovor predstavnika lokalne samouprave sa građanima iz ulice Riste Tešića koji su nedavno sa više od 300 potpisa želeli da spreče moguće širenje groblja Dovarje do njihovih domova.

Podsetimo, Narodna skupština je letos usvojila set od devet zakona na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji bi trebalo da unaprede rad uprava i servis učine efikasnijim i profesionalnijim.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage