Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

18. 01. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Putin: Bolji uslovi za festivale na Mećavniku

Reditelj Emir Kusturica i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su o jačanju kulturnih veza Rusije i Srbije.

Putin i Kusturica su u kratkom prijateljskom razgovoru zaključili da treba institucionalno jačati kulturne veze dve zemlje. Predsednik Rusije je rekao da treba poboljšati uslove pod kojima se održavaju Festival klasične ruske muzike Boljšoj i Pozorišni festival na Mećavniku, gde se okupljaju studenti iz Rusije i celog sveta.

Podsetimo, prošle godine je na Mećavniku održan šesti festival Boljšoj. Cilj festival je da promoviše mlade talente iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Rusije i Republike Srpske. Idejni tvorac festivala na Mećavniku je reditelj Emir Kusturica, pokrovitelj manifestacije je ruska kompanija Gasprom njeft.

Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora Gasprom njefta istakao je tada da je Boljšoj festival drugačiji jer je jedini festival klasične muzike koji se održava u selu.

- Svi su navikli da na festivalima klasične muzike bude formalna odeća i lepa sala. Ali ne samo da se ovaj festival održava u selu već u čitavom svetu koji je smislio Emir Kusturica. Svi njegovi filmovi govore o životu koga nema, koji ne postoji, rekao je Dibalj.

Jesenji Pozorišni festival se takođe već nekoliko godina odigrava na Mećavniku. Prošle godine se odvijao pod sloganom Pozorišni Kustendorf,  jer su se preispitivale granice između pozorišta i filma. 

-U želji za preispitivanjem granica između pozorišta i filma i postavljanjem pitanja da li one uopšte postoje, odlučeno je da slogan trećeg po redu Jesenjeg pozorišnog festivala bude 'Pozorišni Kustendorf'. Ali ne samo zbog toga. Ove godine festival u studentskom takmičarskom programu, a po uzoru na svog starijeg brata Kustendorf, postaje internacionalan, što će i nastaviti da bude u godinama koje dolaze, naveli su organizatori u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage