Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

18. 01. 2019.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Lov na skrivene poslove

U ponedeljak je počeo prvi ovogodišnji klub za traženje posla za kvalifikovane osobe. Dvonedeljnu obuku proći će 13 mladih, a glavni cilj je da ovladaju veštinama za aktivno traženje posla.

-Mi se trudimo da ljude u ovo teško vreme motivišemo da traže posao, da budu proaktivni. I sami znate da je ponuda radne snage veća od ponude poslova na tržištu, ali naša poruka je da nikada ne treba stati, ne treba sedeti i čekati posao. Želimo da ih uverimo da će sami uspeti kroz svoj trud da pronađu radno mesto na kojem će biti ispunjeni. Ne dešava se to stalno, ali nekada treba prihvatiti radno mesto za koje  nismo posebno zainteresovani da bismo naučili više, ispričala je Momirka Trifunović, savetnica za zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Užicu i vođa Kluba za aktivno traženje posla.  Ona je dodala da učenje mora biti trajni cilj, posebno jezika i IT programa.

Klub za traženje posla nije klasična obuka već radionica. Nezaposleni razmenjuju iskustva, uče na koje načine je sve moguće potražiti posao. Prva ovogodišnja grupa je mahom sačinjena od visoko obrazovanih mladih ljudi, ali to nije uvek pravilo. Pitali smo ih gde su se prvo obratili kada su krenuli u „lov na posao“. Svi su uglas rekli da su specijalizovani internet portali za traženje posla ona početna stanica, odakle svi kreću.

Ipak, jedan od polaznika, Branko kaže da on ne traži poslove na internetu. Smatra da ovaj uobičajeni način nije baš delotvoran.

-          Ja ne tražim posao na taj način. Direktno odem na sajt APR-a i pretražim kompanije koje se bave mojom strukom. Tu direktno mogu da pronađem kontakte, saznam ko je vlasnik ili direktor firme i onda pokušam da zakažem razgovor, bez obzira da li je konkurs u toj firmi otvoren ili ne, ispričao nam je Branko koji je diplomirani inženjer šumarstva.

Upravo na ovakvim vidovima traženja posla insistira i savetnica Trifunović.

-Učimo ih kako da pronađu poslove za koje oglas nije objavljen. Radi se o takozvanim skrivenim radnim mestima. To znači da mi i sami možemo da izvučemo neke firme gde je naše zanimanje traženo. Učimo učesnike kluba kako se zakazuje sastanak sa poslodavcem, a da pri tom on njih nije tražio, nije oglasio da je radno mesto upražnjeno, objasnila je Trifunović.

Pred polaznicima kluba su praktični saveti-kako napisati CV, šta je zgodno staviti u svoju profesionalnu biografiju, a šta je ipak bolje izostaviti.  Jedan od učesnika kluba je i Momir Babić. Od pre mesec dana može se pohvaliti diplomom inženjera mehatronike. U Momirovoj radnoj biografiji odeljak RADNO iSKUSTVO tek treba da se popuni. Ono što ga budućim poslodavcima može preporučiti je praksa koju je imao još tokom studija.

-Tokom studiranja sam imao praksu u dve firme u Čačku u kojima sam stekao neku vrstu radnog iskustva. Moj smer obuhvata dosta tehničkih disciplina, mešavinu elektrotehnike, elektronike, mašinstva i programiranja. Najviše bih voleo da radim poslove vezane za elektroopremu, povezivanje i projektovanje električnih šema i održavanje mašina. To je ujedno i vrhunac moje struke, rekao je Momir.

Njegova koleginica sa biroa je Slavica Lučić, inženjer tehnologije. Na spisku nezaposlenih je takođe od skoro.

-          Tražim posao prvenstveno u svojoj struci u oblasti prehrambene tehnologije. Odlučila sam da se priključim klubu za aktivno traženje posla i mislim da će mi pomoći. Na sastancima sam čula za jednu firmu za koju pre nisam znala, i potražiću posao kod njih. Na birou sam od novembra i očekujem da ću uskoro naći prvo zaposlenje, ispričala nam je Slavica.

Nezaposleni iz prve ruke saznaju šta nudi NSZ, koje su aktuelne mere i poslovi dostupni.

-          Nalazim se na Nacionalnoj službi za zapošljavanje kao inženjer prerade drveta sa Šumarskog fakulteta. S obzirom da sam od skoro na listi nezaposlenih, odlučio sam da se prijavim na klub za aktivno traženje posla. U prilici smo da se prvenstveno upoznamo sa ponudom koju Nacionalna služba za zapošljavanje nudi. Možemo na formalne i neformalne načine da potražimo posao, a i da se upoznamo sa ljudima koji su u sličnoj situaciji i da saznamo za neka, već pomenuta skrivena radna mesta. Moj cilj je da se posvetim traženju posla kod poslodavaca koji nemaju trenutnu potrebu za radnicima. Meni ovo nije prvo radno mesto, i mislim da ću sa svojim iskustvom moći da se zaposlim vrlo brzo, rekao je Branko koji je već zakazao razgovor u dve firme, a u tome mu je pomogla savetnica za zapošljavanje.

On je rekao da su mu dragocene informacije vezane za prava nezaposlenih i posavetovao je da svi oni koji traže posao pročitaju Zakon o radu iz kojeg će saznati na šta sve imaju pravo i koje su obaveze države prema ovoj kategoriji.

Razgovarali smo i sa devojkom koja je pre dve godine učestvovala u klubu, a zaposlenje je pronašla posle tri meseca.

-          Krenula sam na tu obuku sa negativnim stavom, sumnjala sam da mi mogu pomoći u pronalaženju posla. Kako su tekli sastanci, shvatila sam da ljudi sa Zavoda zaista žele da pomognu. Dobra stvar je što možeš da se informišeš o merama i akcijama koje sprovodi Nacionalna služba, sve na jednom mestu i iz prve ruke. Međusobni kontakti sa ostalim nezaposlenima su isto važni, jer možeš da čuješ nešto novo. Naravno, bude vam i jasno ko u toj grupi zaista želi da nađe posao, a ko dolazi da mu prođe vreme. Mislim da klub dosta znači ljudima sa nižim kvalifikacijama, da nauče kako dobro sastaviti CV. Ono što smo se svi mi, koji smo u tom trenutku tražili posao, složili, je da bismo mnogo više šansi za zaposlenje imali da imamo stranačke knjižice. I to je porazno, rekla nam je Marina.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage