Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

16. 01. 2019. Zlatiborski okrug

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Obnova registracije od 1. marta do 30. aprila

Moguć pasivan status gazdinstva u slučaju da poljoprivredni proizvođači ne obnove registraciju ili ne zanove podatke u skladu sa planiranom proizvodnjom

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užice je saopštila da je izmenjen Pravilnik o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva.

Poljoprivredni proizvođači mogu obnoviti registraciju od 1. marta do 30. aprila. U tom periodu se Upravi za agrarna plaćanja dostavljaju svi podaci koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru.

Savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice Ana Đoković za RAM mrežu napominje da je Pravilnikom precizirano da poljoprivredno gazdinstvo može steći uslove za pasivan status u slučaju da ne obnovi registraciju ili ako ne promeni podatke u registru u skladu sa planiranom proizvodnjom u tekućoj godini.

Iz PSSS Užice navode da u toj služi, kao i u lokalnoj samoupravi, poljoprivrednici mogu dobiti detaljne informacije o novinama u Pravilniku, o kojima će javnost obaveštavati i na tribinama, predavanjima i zimskoj školi.

Inače, oko 7 000 poljoprivrednih gazdinstava je registrovano na području Užica, oko 5260 na teritoriji Prijepolja. Blizu 4 060 gazdinstava je registrovano u Požegi, oko 3890 u Bajinoj Bašti.

Priboj ima oko 2 940, Nova Varoš skoro 2 850 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Njih je u Kosjeriću 2 300, u Čajetini blizu 2 190.

Neisplativost, visoki troškovi proizvodnje, po oceni Ane Đoković, mogli bi da smanje broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Đoković preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da se informišu, detaljnije upute u tehnologije proizvodnje i njene same tokove, te da proizvodnju započinju na manjim površinama i da kontinuirano održavaju zasade.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage