Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

16. 01. 2019.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

Prijave za plivanje za časni krst do petka

Za plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu do sada se prijavilo 57 učesnika od kojih dva maloletnika. Organizatori upozoravaju da mlađi od 18 godina mogu plivati uz saglasnost oba roditelja.

Ukoliko želite da plivate imate šanse da se prijavite do petka 18. januara do 12 sati na gradskom trgu na klizalištu. Za sada je prijavljeno 57 učesnika.

-         Od kojih su najmlađi dvojica momaka od 17 godina, a  najstariji učesnik ima 61 godinu. Za sada imamo prijavljene i dve dame. Svi učesnici će biti pregledani u Udruženju robolovaca između sedam i 10 sati i pozivamo sve njih da ne preskoče lekarski pregled, rekao je Dinko Žuvela iz JP Veliki park koje uz pomoć Crvenog krsta organizuje tehnički deo same manifestacije.

Na dan bogojavljenja u užičkim  crkvama će se služiti liturgije-u crkvi Svetog Đorđa u 7.30, dok će u crkvi Svetog Marka služenje početi u osam sati.

-         Onda ćemo krenuti u litiju do Đetinje u kojoj ćemo se moliti Bogu da osvešta grad i reku. Kada sveštenik kaže Bog se javi, učesnici će početi da plivaju za časni krst koji je donet iz Jerusalima. Crkva će darivati učesnike ikonom koja je blagoslov, ispričao je sveštenik Ljuban Petrović.

On je rekao da se praznikom Bogojavljenje obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan koja simbolizuje početak hrišćanske propovedi.

Član Gradskog veća Dragoljub Kostić podsetio je da se plivanje za Bogojavljenski krst organizuje po 11. put u Užicu.

-         Građani su prihvatili ovu manifestaciju. Iz godine u godinu se povećava broj učesnika koji plivaju za Bogojavljenski krst, ali i oni koji dolaze da gledaju taj događaj. Oni koji plivaju po hladnoći su junaci našeg grada, svi oni, bez obzira ko prvi dopliva do časnog krsta, rekao je Kostić i dodao da će prvi takmičar biti nagrađen zlatnikom koji je donirala zlatara Karat.

Ovogodišenje plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu biće organizovano u subotu 19. januara u 10 sati na Gradskoj plaži. Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom grada Užica i u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Javnog preduzeća Veliki park. Litija će krenuti u 9 sati i 30 minuta ispred crkve Svetog Đorđa. Zainteresovani učesnici mogu se prijaviti na Gradskom trgu na klizalištu, do petka 18. januara do 12 časova. Lekarski pregledi će se obavljati na Gradskoj plaži na dan  održavanja manifestacije od sedam sati. Više informacija na telefonski broj 064-521-73-73, saopšteno je iz JP Veliki park.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage