Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

08. 01. 2019.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna, foto izvor: Valjaonica bakra

Valjaonica bakra: Potrebni su nam dobri majstori

Stari majstori polako odlaze u penziju, i tu se stvara jedan vakuum jer mladi nisu posebno zainteresovani da se osposobe za rukovanje mašinama, kaže direktor Valjaonice bakra Milija Božović.

- Oseća se nedostatak majstorskog kadra. Mi svake godine primamo od 30 do 50 mladih ljudi, pokušavamo da napravimo vrhunske majstore. Imamo jedno odeljenje dualnog obrazovanja sa Impol Sevalom i nadamo se da ćemo uspeti da rešimo taj problem, rekao je Božović na tradicionalnom okupljanju privrednika Užica u decembru.

Kada je reč o inženjerskom kadru, on je podmlađen i tu nema problema.

-Zadovoljni smo zanavljanjem inženjerskog kadra, imamo mlade ljude iz oblasti elektrotehnike, elektronike, mašinstva, kaže Božović.

Bitna informacija za one koji planiraju da upišu studije metalurgije je da je u ovoj fabrici konkurs za stipendiranje metalurga i elektroničara stalno otvoren.

Božović objašnjava da je firma uspostavila potpunu likvidnost i da se uredno servisiraju sve obaveze.

-   Prema zaposlenima, državi i dobavljačima, bankama, uključujući i kredite koje smo reprogramirali. Što se tiče nivoa zarada zaposlenih, najniža cena rada je povećana nedavno za nekih cirka pet procenata. Naravno, potpisan je i kolektivni ugovor, rekao je Božović.

Po kolektivnom ugovoru svaki radnik ima pravo da bude nagrađen 30 posto na zaradu, a ako ne izvrši zadatak odbija mu se 20 procenata. Najniža cena rada je samo osnovna zarada, tvrdi Božović, i naglašava da je mogućnost zarade daleko veća. Inače, prosečna zarada u ovom preduzeću je 52000 dinara.

Povećanje industrijskih, a smanjenje niskoprofitabilnih proizvoda   

Kada je reč o profitu za prethodnu godinu, menadžment firme očekuje da će on iznositi više od sedam miliona evra.

-           Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je poslovna 2018. godina za Valjaonicu bakra bila uspešna. Po sadašnjoj proceni operativni profit će biti preko sedam miliona evra. Svi pokazatelji govore da je ostvarenje iznad budžeta negde između pet i sedam procenata, kako obima proizvodnje, tako i finansijskih rezultata, ispričao je naš sagovornik.

Na polju investicija, u fabrici se zaokružuju topionički kapaciteti.

-          Što je u poslednje vreme, na neki način bilo usko grlo. U februaru puštamo u rad modernu lončastu peć i time će biti usklađeni topionički i livnički kapaciteti, zaključio je Božović.

U ovoj godini investirano je blizu pet miliona evra u fabriku, a u narednoj planiraju negde oko 4 miliona.

-          Planiramo da povećamo proizvodnju za 6,7 procenata i to industrijskih proizvoda, kaže Božović i dodaje da plan i politika Valjaonice bakra nalaže smanjenje nisko profitablnih proizvoda.

U skladu sa tim trendom proizvodnja građevinskih traka i instalacionih bakarni cevi odlazi u prošlost. A firma se, po rečima Božovića, okreće širenju kruga industrijskih potrošača.

-  Pregovaramo sa Ruagom, to je poznata svetska kompanija za proizvodnju municije u Švajcarskoj. Naš imidž se sa tim novim kupcima menja, zaključio je naš sagovornik.

Prihod za 2018. godinu je veći za sedam procenata u odnosu na prošlu godinu i iznosi oko 100 miliona evra. Udeo izvoza je 85 procnata.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage