Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

13. 12. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Timska akcija protiv narkomanije

Roditelji su ključna i nezamenjiva karika u odbrani dece od narkomanije. Istraživanja su pokazala da deca upravo od njih žele da čuju da je droga štetna, zašto i kako joj se odupreti.

Vladina komisija za borbu protiv narkomanije početkom školske godine rešila je da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Oformila je timove za prevenciju narkomanije u školama, a usredsredili su se na sedmi i osmi u osnovnim, i prvi i drugi razred u srednjim školama. Udruženi u ideji da ukažu na štetnost upotrebe droge timovi obilaze škole. Psihijatri, tužioci, policajci, socijalni radnici razgovaraju sa decom i nastavnicima. Informišu ih i edukuju, otkrivaju da nema “lakih” droga i da ih svaka, neosetno može odvući u zavisnost.

-Održali smo ukupno 25 tribina, 10 za nastavnike i saradnike u školama, 15 za učenike sedmog razreda i prvog razreda srednje škole. Obuhvaćeno je ukupno 1000 učenika u 16 škola na teritoriji Zlatiborskog okruga. Do kraja školske godine trebalo bi da obiđemo sve škole, rekla je koordinatorka Tima za prevenciju narkomanije Zlatiborskog okruga doktorka Mirjana Filipović.

Na prvoj tribini u Užicu, namenjenoj upravo roditeljima, pričalo se o novim izazovima koji prete. Nažalost, granica je sve labavija ka mlađim uzrastima.

- Najmlađi lečeni zavisnik je dete od 11 godina. To je frapantan podatak koji nas tera da nešto moramo konkretnije preduzeti. Podrška roditelja je od ključnog značaja za sprečavanje upotrebe droga. Mi smo tu da ih dodatno informišemo kako bi bili spremni da razgovaraju sa svojom decom, objasnila je Filipović.

A učenike vrebaju i “stari” i “novi” opijati. Alkohol i cigarete, ušuškani u legalne supstance, nisu i manje opasni po zdravlje i razvoj dece. Raste broj ekstremnog opijanja među mladima, posebno vikendom.

-       Sve je više dece koja koriste nikotin, ali se ne misli na cigarete, već nargile, što je jedan od izazova. Tu su i marihuana i ekstazi kod mladih, a ono što plaši su i nove supstance za koje se ne zna šta sadrže, u kojoj količini i kombinaciji, upozorava naša sagovornica i podseća da je od letos izgubljeno sedam mladih života kao posledica korišćenja droga. Ona objašnjava da se nikad ne zna kako će mlad organizam reagovati na opijat, a fatalna može biti i jedna tableta ekstazija.

Roditelji su na sinoćnoj tribini slušali i savete ljudi koji rade u Osnovnom javno tužilaštvu u Užicu. Njihova strana priče takođe nije ohrabrujuća.

-Najčešće krivično delo za koje se javljaju maloletnici kao počinioci jeste neovlašćeno držanje opojnih droga. Ovom tribinom Tužilaštvo želi da skrene pažnju kako roditeljima, tako i profesorima da se aktivno uključe u prevenciju, da prate ponašanje svoje dece. Ono što smo u praksi uočili je da se maloletnici, osim što su konzumenti, javljaju i kao prodavci droge, ispričao je zamenik osnovnog javnog tužioca Vladimir Bošković.

On je objasnio da su kazne prema maloletnicima koji diluju drogu blaže, te da ih stariji nagovaraju da uplove u te vode. Inače, minimalna kazna za stavljanje u promet opojnih droga je tri godine.

-Tužilaštvo će se u narednom periodu angažovati na što strožijem kažnjavanju, i prema onima koji prodaju drogu, ali i prema onima koji vrbuju maloletnike da to rade, nagovestio je Bošković.

I opet se vraćamo na roditelje i porodicu. Kako tvrde stručnjaci, oni moraju da razgovaraju sa svojom decom, bez stega i bez uverenja da nisu dovoljno vešti i stručni da informišu dete. Istraživanja su pokazala da deca upravo od njih žele da čuju da je droga štetna, i savete kako da je zaobiđu.

Kako pristupa ovoj osetljivoj temi i da li razgovara sa svojim ćerkama razgovara o drogama, pitali smo Zoricu Rodaljević.

-Pričamo otvoreno, od malih nogu znaju da smo im mi i roditelji i prijatelji. Ja sam im objašnjavala da kada šutnu loptu i razbiju prozor, da prvo dođu i kažu tati i mami. Tako je i sa temom narkomanije. Bilo šta da se desi znaju da moraju prvo nama reći, i onda je sve lako rešivo. Starija je drugi razred srednje škole, a mlađa sedmi razred u OŠ Stari grad. Starija ćerka čuje da se nešto dešava, da je neko negde konzumirao drogu, ali u njihovom bliskom okruženju se to nije dešavalo. Obe igraju folklor, trudimo se da neguju zdrave aktivnosti, kaže ova majka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage