Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

12. 12. 2018.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

Nejasne procedure muče privrednike

Privrednike Zlatiborskog okruga muče glomazne i nejasne procedure. Takođe, žele da znaju na šta se troši novac od lokalnih komunalnih taksi

Regionalna privredna komora Zlatiborskog okruga održala je sednicu na kojoj se, između ostalog osvrnula na poteškoće s kojima se suočavaju privrednici iz ovog kraja. More ih standardni problemi-nedostatak kadrova i ograničen pristup dodatnim sredstvima u poslovanju. Na tu listu dodate su i teškoće koje stvaraju glomazne i opterećujuće procedure.

-       U našim svakodnevnim kontaktima sa privrednicima Zlatiborskog regiona, u prethodnoj godini, posebno mesto zauzimaju problemi sa administrativnim procedurama koje nisu dovoljno jasne. Ili su prekomplikovane ili privrednici imaju nekih drugih problema sa njihovim izvođenjem, rekla je direktorka RPK Zlatiborskog okruga Ana Lapčević.

Po njenim rečima, oni su se interesovali da li lokalne komunalne i ekološke takse mogu biti smanjene. I ono što je još važnije, želeli su da znaju kako se novac od tih taksi troši.

-       Dakle, transparentnost je bila tema. Posebno smo radili sa opštinom Nova Varoš i Gradom Užicem gde su nam oni pokazali korake kroz koje predstavljaju te podatke javnosti, objasnila je Lapčević.

Međutim, problem je što su ti izveštaji glomazni i nisu prijemčivi. Ljudi koji posluju u nekoj od grana privrede, mogu pronaći informacije na portalima različitih institucija, ali nemaju vremena da iščitavaju izveštaje koji sadrže više strana.

-       Stoji činjenica da tako predstavljeni podaci ipak nisu dovoljno prijemčivi privrednicima. U narednoj godini ćemo se potruditi da ti podaci budu ljudima dostupniji, da ih oni lakše usvoje i da im budu od koristi, obećala je Lapčević.

Rešen problem sa taksistima u Novoj Varoši

Ona je pohvalila predstavnike opštine Nova Varoš jer su uspeli da reše problem autobuske stanice. Mesto na kojem se nalazi stanica u tom gradu, bilo je zakrčeno taksi vozilima. Lokalna samouprava je brzo reagovala, sakupila je dokumentaciju i vrlo brzo je problem rešen. Taksisti više nisu tu, a saobraćaj se odvija bezbedno.

Užičke privrednike koji rade u zoni Trga Svetog Save takođe tišti problem iz domena saobraćaja.

-       Predviđeno je da kompanije koje posluju u toj oblasti i istovaraju robu svaki dan, podnose na dnevnom nivou zahtev, što svakako nije realno. I taj problem je počeo da se rešava, ali nije do kraja gotov, pa smo urgirali kod službi u Gradu Užicu da se i to završi, obećala je Lapčević.

Regionalna privredna komora reaguje i na pojedinačne zahteve kompanija i pomaže u rešavanju konkretnih problema.

Studenti nude inovacije

Studentkinje VPTŠ iz Užica Milena Tomić i Ivana Radmilović predstavile su se inovativnom idejom Kompostane.

-       Projekat koji danas predstavljamo u maju je ušao u top 10 u okviru projekta Societe Generale banke. Radi se zaparvo o ideji da počnemo sa tretmanom biorazgradivog otpada na samom telu deponije, jer ukoliko bi deponija počela da kompostira taj otpad i prodaje, konačno bi u budućnosti mogla samu sebe da isplaćuje, što je inicijalno i bio cilj njene izgradnje, ispričala je Milena Tomić.

Biznis plan za ovaj projekat napisan je od početka do kraja, ali o praktičnoj primeni još nema reči.

-       Mi danas imamo priliku da prezentujemo ideju privrednicima našeg grada i ostalih opština, pa se nadamo da će neko imati sluha da ideju ostvari, nada se Milena.

Ona je rekla da je reč o mladom projektu i da svakako ne očekuju da zaživi preko noći. Ipak, do sada im se niko nije obratio kako bi konkretno razgovarao o inovaciji, računajući i samu regionalnu deponiju Duboko.

-       Prema našem biznis planu, to su jako mala ulaganja, s obzirom da je potrebno više uložiti ako hoćete da kupite parcelu da se proširi samo telo deponije. Prihodi bi kasnije bili dosta veći. Prve godine nešto manji, a kasnije, kako bi napredovala faza kompostiranja, imali bi sve veće prihode. Ekonomsku, i ekološku dobit naravno, zaključila je Milena.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage