Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

21. 11. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Štete od mraza se mogu izbeći(AUDIO)

Hladno vreme i mrazevi tokom zimskog perioda mogu uticati na sorte maline i u odsustvu snega. Malina trpi niske temperature i do minus 18, ukoliko nije kasno đubrena azotom i ukoliko su prikladne mere zaštite sprovedene na vreme.

Tokom zime izdanke maline treba ostaviti slobodne kako bi, pokriveni slojem snega, bili zaštićeni od niskih temperatura, poručuje za RAM mrežu savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice Ana Đoković. Preporučuje proizvođačima da na vreme spreče izmrzavanje maline do kojeg može doći tokom zime, usled hladnog vremena, mrazeva, pa i u odsustvu snega.

Miker je, podseća Đoković, osetljivija sorta na jesenje i zimske mrazeve u odnosu na sort Vilamet.

-         Ne preporučuje se da se izdanci sorte maline Vilamet i Miker tokom zime ostavljaju u vertikalnoj poziciji, odnosno da budu vezani za naslon. Štete od mrazeva kod dvogodišnjih sorti maline mogu da se izbegnu ako se izdanci puste da leže na površini zemljišta na kraju jeseni tako da zimi budu pokriveni snežnim slojem koji deluje kao njihova najbolja odbrana od mraza. Malina manje strada od mrazeva ako je na blagim padinama okrenutim severu, navodi savetodavac za voćarstvo iz PSSS Užice.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Ana Đoković navodi da oštar pad temperature u jesen ili u početku vegetacije u proleće može uticati na osetljivost izdanaka maline. Pojedine sorte, objašnjava, zbog bioloških svojstava nisu dovoljno otporne na mraz. Osetljivost izdanaka raste tokom niskih temperatura, kako navodi Đoković, i zbog slabe zaštite i pripreme grančica za zimovanje, zbog đubrenja sa prekomernim dozama azota na kraju vegetacije, usled oštećenja vegetativnih delova od uzročnika bolesti i štetočina.

Savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice za RAM mrežu kaže da proizvođači maline ne obraćaju dovoljno pažnju na prikladnu zaštitu izdanaka nakon berbe, u avgustu, a da je ona najvažnija jer smanjuje osetljivost i povećava otpornost maline na niske temperature.

-         Simptomi rana izazvanih od mraza u zimskom periodu se pojavljuju kao sporadična oštećenja generativnih pupoljaka izdanka koji su vidljivi u proleće druge godine gajenja. Štete od mrazeva javljaju se u obliku sporadičnog buđenja plodnih pupoljaka, sa isprekidanim mrljama osušenog tkiva, znacima u obliku tačaka u izdancima, navodi Đoković istakavši da se sa pojavom štete problem ne može rešiti već da se nakon berbe mora voditi računa o budućim plodovima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage