Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 11. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Priključenje na sistem daljinskog grejanja u pola cene

Predlog za nižu nadoknadu pred užičkom skupštinom. Najave i povećanja cene usluga grejanja, za građane na 108 dinara plus PDV po metru kvadratnom

Članovi Gradskog veća Užica su na 96. sednici prihvatili inicijativu JKP Gradska toplana da se iznos nadoknade za priključak na sistem daljinskog grejanja smanji za pola.

Novi korisnici će od decembra nadoknadu plaćati oko 4000 dinara po kilovatu toplotne energije, ukoliko užička skupština 27. novembra prihvati predložene izmene u tarifnom sistemu za obračun toplotne energije i usluga za nove korisnike.

Iz JKP Gradska toplana očekuju da će se tim izmenama, kako navode, poprilično povećati broj korisnika usluga tog javno komunalnog preduzeća, a da će posebno privući investitore koji prave građevinske objekte. Oni su do sada, kako za RAM mrežu objašnjava direktor Zoran Šibalić, za priključenje na sistem daljisnkog grejanja i kupovinu do 400 kilovata izdvajali oko tri miliona dinara.

Dosadašnja cena nadoknade od oko 8000 dinara sa PDV-om po kilovatu odvraćala je, kaže, zainteresovane za priključenje na sistem.

Šibalić navodi da je oko 100.000 dinara bilo potrebno izdvojiti za nadoknadu za priključenje na sistem daljinskog grejanja stana od oko 60 metara kvadratne površine.

Nadoknada bi nove korisnike u proseku koštala koliko i nabavka kotla kojeg, kako podseća Šibalić, ne moraju da nabavljaju kuće koje se priključuju sistemu JKP Gradska toplana.

Inače, oko 20 kuća je priključeno na sistem daljinskog grejanja užičke Gradske toplane, javno komunalnog preduzeća sa ukupno oko 6100 korisnika, civilnog, privrednog i javnog sektora.

Uskoro moguće poskupljenje usluge Gradske toplane

 

Građani Užica trenutno za centralno grejanje po kvadratnom metru izdvajaju 100 dinara sa PDV-om. Uskoro bi mogli da izdvajaju 18 dinara više po metru kvadratnom, a privreda umesto 124 dinara, 148 po kvadratnom metru. Po rečima Šibalića, narednih dana razmatraće se predlog da se poveća cena grejanja zbog naglog poskupljenja gasa i mazuta.

-         Po uredbi Vlade Srbije, imamo metodologiju za izračunavanje cene grejanja i kada smo to uradili, došli smo do podatka da je potreba za povećanjem skoro 20 odsto cene grejanja, navodi za RAM mrežu Šibalić istakavši da su energenti preskupi i da je najavljeno da će se cena gasa dodatno povećati za oko 40 dolara.

Šibalić dodaje da će se na skupštini Udruženja toplana Srbije, 28. novembra, razmatrati i zbog čega toplane za gas kao energent izdvajaju oko 20 dinara više od fizičkih lica.

Podsetimo, JKP Gradska toplana greje ukupno oko 400.000 kvadratnih metara površine. Gas se kao energent koristi u osam od ukupno 12 kotlarnica, pelet u dve kotlarnice. 

Mazut za grejanje koristi, druga po veličini, kotlarnica Blok Zlatibor koja zagreva oko 90.000 kvadratnih metara površine. Šibalić očekuje da će uskoro dobiti upotrebnu dozvolu za novoizgrađeni gasni kontejner kako bi i kotlarnica Rosulje kao energent koristila gas.

Za grejanje četiri stambene zgrade, ukupno 11.000 kvadratnih metara površine, kotlarnica Rosulje trenutno koristi mazut.

Grejna sezona trajaće do 15. aprila naredne godine. Iz užičke Gradske toplane podsećaju da su u obavezi da grejnu prostorije od 7 do 21 čas, odlukom lokalne samouprave. Većina građana Užica je u obavezi da centralno grejanje plaća mesečno, tokom cele godine. 

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

20.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:29

CISTA LAZ

Ovo je cista laz da su skocile cene energenata , cene energenata padaju na svetskom trzistu. Gradjani Uzica NE SMEJU da dozvole pljacku u reziji JKP TOPLOTA.

Odgovori
uto

20.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:26

samo kazem

Mozete i 100 posto da povecate cenu grejanja ,samo da vidim ko ce da vam plati ???

Odgovori
uto

20.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:25

strasno

U Beogradu cena grejanja iznosi 119 dinara sa pdv-om ,a u Uzicu ce sada biti 118 dinara. Da l'su ovi normalni ?

Odgovori
uto

20.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:09

kvalitet grejanja

Članak je obuhvatio sve bitne činjenice , osim jedne , verovatno nevažne . Kakav je kvalitet grejanja ? Zašto se uveče oko 8 sati isključije i da li već oko 10 moramo vršiti dodatno zagrevanje ? Ako je temperatura porasla tokom dana i ogrejalo sunce , ko je procenio da grejanje treba smanjiti ? Ako je , kao ove godine , pre zvaničnog početka grejne sezone , zahladnelo , koja će uredba regulisati pravo korisnika grejanja da mu bude toplo u stanu ? I , posle svega , trebalo bi da direktor objasni i takođe pojednostavi i proceduru za isključenje sa sistema daljinskog grejanja .

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage