Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 11. 2018.

Autor: N. T. B. Izvor: Radio Luna

Promovisano biođubrivo za uzgoj biljaka

U regionalnoj privrednoj komori u Užicu predstavljeno je novo biođubrivo BioVermix koje može da se koristi u konvencionalnoj poljoprivredi, ali i u organskoj proizvodnji.

-      Reč je o novom đubrivu gde vermi kompost ili glisenjak obogaćujemo sa određenim sojevima mikroorganizama tako da pravimo još bolje mikrobiološko đubrivo koje može uspešno da se koristi i u konvencionalnoj poljoprivredi, al i u organskoj proizvodnji, rekao je Radoslav Cerović iz Inovativnog centra Tehnološko metalurškog fakulteta u Beogradu i dodao da se preparat za sada predstavlja promotivno i da još nije izašao na tržište.

Cerović je rekao da će proizvod u početku biti skuplji od postojećih đubriva, ali da će dobrobiti njegovog korišćenja biti veliki za voćare.

-   Mi imamo problema sa zemljištem, naša zemljišta imaju malo humusa. Praktično, ono što će biti skuplje na početku, biće jeftinije na kraju cele priče, rekao je Cerović objasnivši da će đubrivo moći da zameni sva veštačka đubriva koja koriste poljoprivrednici u gajenju biljaka.

Direktor Centra za organsku proizvodnju profesor Nikola Bajić rekao je da će ovaj proizvod dati vetar u leđa organskom uzgoju biljaka.

-To je biopreparat pre svega namenjen za organsku proizvodnju. Vrlo je značajno da su se ovde okupili veći broj fakulteta, ali i pojedinaca koji su stvorili ovaj preparat. Očekujemo još ovakvih preparata, i za ishranu, i za zaštitu biljaka. Idemo u organsku proizvodnju, očekujemo da tu uključimo i našu malinu, rekao je Bajić.

Privredna komora Srbije – regionalna privredna komora Užice, Inovacioni centar Tehnološko-metaluruškog fakulteta iz Beograda, Institut za voćarstvo Čačak i Centar za organsku proizvodnju Užice, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizovali su promociju inovativnog biopreparata BioVermix.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage