Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

07. 11. 2018.

Autor: N. T. B. Izvor: Radio Luna

Nova oprema stigla u užičku bolnicu

Tri nova aparata stigla su danas u užičku bolnicu. Vrednost dva laparoskopska stuba od kojih će se jedan koristiti u oblasti hirurgije, a drugi u oblasti ginekologije iznosi oko 23 miliona dinara. Treći uređaj, za koji je bolnica postala bogatija naziva se trepan i olakšaće rad neurohirurga.

Ministarstvo zdravlja je poslednjih meseci izdvojilo oko 47 miliona dinara za ovu opremu, kao i za dva monitoringa koji se već koriste u operacionim salama, i dva ultrazvučna aparata koji bi tek trebalo da stignu.

 -Mi smo prvo od Ministarstva zdravlja dobili saglasnost odnosno komisije za kapitalne investicije za kupovinu trepana, mašine koje koriste neurohirurzi. Prethodna je bila stara možda tridesetak godina, u poslednjih par meseci nije ni radila, rekao je direktor Zdravstvenog centra Miloš Božović.

Nakon te nabavke Ministarstvo zdravlja je obezbedio novac za kupovinu monitoringa za dve operacione sale, jedan je namenjen za kardiohirurgiju, a drugi za praćenje funkcija pacijenta koji se nalazi na intenzivnoj nezi.

- Kada smo privodili kraju tu kupovinu Komisija Ministarstva zdravlja nam je odobrila sredstva za nabavku dva laparoskopska stuba ukupne vrednosti oko 23 miliona dinara, jedan za hirurgiju i drugi za ginekologiju, rekao je Božović.

Hirurški laparoskopski stub biće praktična podrška uvođenju nove tehnologije u operaciji debelog creva koja je u užičkoj bolnici počela da se primenjuje početkom godine.

- Mi smo ovde uradili prvu operaciju na staroj opremi ili na pozajmljenoj opremi. Da bi se radile takve operacije koje su u stručnom smislu vrlo sofisticirane, traže jako veliku preciznost, da se radi hirurgija te vrste na jednom izuzetno visokom nivou. Ministar nam je dao podršku da razvijamo tu vrstu laparoskopske hirurgije i deo toga jeste nabavljanje ovakve opreme, rekao je načelnik hirurgije Opšte bolnice u Užicu Miroslav Stanojević.

Paralelno sa ovom nabavkom odobrena su i sredstva za kupovinu 4d ultrazvučnog ginekološkog aparata, prvog takve vrste u užičkoj bolnici, kao i jednog ultrazvuka za radiologiju.

Kod nas se već od osamdesetih godina radi laparoskopska hirurgija u ginekologiji i mislim da će stizanje ove opreme olakšati tu priču da ćemo moći da odradimo još veći broj tih operacija koje su poslednjih godina u znatnom porastu. Dosta ćemo koristi imati i u tretmanu steriliteta, a u proceduri je i otvaranje odseka humane reprodukcije. Dakle, tu je opremljen i prostor, postoji i kadar u užičkoj bolnici, samo još ultrazvučni aparat da stigne, rekla je načelnica ginekologije Milena Aćimović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage