Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

31. 10. 2018.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

Otkriven spomenik Velikoj pobedi

Spomenik Velikoj pobedi otkriven je danas na kružnom toku u Užicu na stogodišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Statuu su svečano otkrili generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i gradonačelnik Tihomir Petković.

-Ove godine dva grada u Srbiji dobiće ovako velelepni spomenik. Jedan je upravo Užice gde je spomenik otkriven na stogodišnjicu oslobođenja Užica, a drugi je Novi sad gde će biti postavljen spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Spomenici su nešto što predstavlja dušu jednog grada. Užice je već duže vreme bez spomenika koji obeležava jednu epohu, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Njegovo mišljenje je da je prvi svetski rat ili Veliki rat izvukao iz srpskog naroda ono najbolje što je on imao i da je ovo način da se Grad užice i ceo užički i zlatiborski kraj oduže svojim herojima.

- Iz Užica, Bajine Bašte, Požege, Arilja, Čajetine i Kosjerića izginulo je za te četiri godine više od 16000 muškaraca između 18 i 55 godina. Međutim, i moje i vaše dede i babe i pradede su rađale majke Srpkinje, a ovaj spomenik koji vidite je upravo spomenik jednoj takvoj majci, rekao je Selaković i dodao da svaka porodica u našem kraju iz tog rata ima neku svoju porodičnu epopeju.

Gradonačelnik užica Tihomir Petković nada se da će skulptura u budućnosti postati jedan od simbola Užica.

Ovo je veliki dan za građane Užica, dan kada su potomci ratnika iz Balkanskog i Prvog svetskog rata odužili se svojim precima na pravi i dostojanstven način sa skulpturom koja je osmišljen a1900. i 1901. godine od velikog vajara Đorđa Jovanovića, a skulpturu je po ugledu na nju uradio Sveta Radović, koja će verujem sa centračlnim krugom koji je osmislio arhitekta Vladimir Lojanica, postati simbol Užica, rekao je gradonačelnik.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

31.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 16:56

Secanje

Bas lepo i sramota bi bilo da se zaboravi

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage