Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 10. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Beta

Grad Užice: Usvojićemo preporuke DRI u najkraćem mogućem roku

Užice jedna od najstabilnijih lokalnih samouprava u Srbiji, kaže gradonačelnik Petković

Grad Užice je pojedine preporuke Državne revizorske institucije već usvojio, dok će ostale biti usvojene u najkraćem mogućem roku, saopštio je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica koje je dobilo 29 preporuka od DRI nakon kontrole konsolidovanih i finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Užica za 2017. godinu.

Podsetivši da preporuke DRI predstavljaju instrument za unapređenje rada lokalnih samouprava, Petković naglašava da su one uobičajene, te prisutne u revizorskim nalazima kod većine lokalnih samouprava.

Petković tvrdi da je Užice jedna od najstabilnijih lokalnih samouprava u Srbiji.

-         Uspeli smo da od grada koji je početkom 2015. godini imao praznu kasu i dospeli, a neizmireni dug od 333 miliona dinara da za samo tri godine stvorimo sredinu koja nikome ništa ne duguje i ima raspoloživo na računu Grada preko 300 miliona dinara. To se uspelo zahvaljujući finansijskoj disciplini, odgovornom ponašanju i poslovanju, navodi u saopštenju gradonačlenik Užica Tihomir Petković.

Podsetimo, Državna revizorska institucija je u petak predstavila svoj hiljaditi izveštaj od početka rada koji se odnosio na prošlogodišnje pravilnosti poslovanja Grada Užica i na sastavne delove finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj, Predškolske ustanove Užice, Narodnog muzeja i Turističke organizacije Užice.

Kako prenosi Beta, DRI je utvrdio da je Grad Užice za prošlu godinu preuzeo obavezu iznad odobrenih sredstava za oko 63 miliona dinara, te da je 115 miliona više potrošeno za javne nabavke jer, kako prenosi Beta, nisu poštovani propisi, i da je bez pravnog osnova napravljen rashod za oko 54 miliona dinara.

DRI će do 1. decembra objaviti na svom portalu izveštaje o prošlogodišnjem poslovanju oko 220 državnih institucija.

DRI je utvrdila da se na nepravilan obračun plata odnosi od 60 do 80 odsto ukupnih nepravilnosti koje su utvrđene u finansijskim izveštajima na nivou lokalnih samouprava.

Preporukama nakon prošlogodišnjih revizija budžetskih korisnika, kako navodi predsednik Državne revizorske institucije Srbije Duško Pejović, Državna revizorska institucija je doprinela da se za oko 684 miliona dinara smanje rashodi i izdaci ili povećaju prihodi.

DRI je na osnovu izvršenih revizija o načinu trošenja javnih sredstava tokom 2017. godine, kako navode, dala nadležnim organima preporuke za izmene ili donošenje propisa, 15 zakona, četiri uredbe, šest pravilnika i jednu odluku.

Državna revizorska institucija preporučuje lokalnim samoupravama da pojačaju efikasnost internog sistema kontrola. Najavljuju bržu i efikasniju reviziju finansijskih izveštaja od naredne godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage