Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 10. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna/Beta, Foto izvor: Beogradski sajam

Radost čitanja uz pisce užičkog kraja

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga koji počinje danas svoja izdanja predstaviće i užički izdavači. Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović najavila je promociju užičkog izdavaštva koja je zakazana za sredu.

Na sajmu knjiga biće predstavljeno i užičko izdavaštvo u organizaciji Narodnog mizeja i Narodne biblioteke. Biće predstavljeno 39 izdavača sa 85 naslova knjiga i periodike. Užički štand nalazi se u hali 4. Moramo naglasiti da sajam počinje danas i traje do 28. oktobra.  Promocija izdanja udruženih izdavača Zlatiborskog okruga održaće se u sredu 24. oktobra u 13 sati na platou Branko Miljković u hali 1A, rekla je Stefanović.

A svi oni koji se zateknu na Sajmu knjiga i požele da posete užički štand naći će ga u hali 4 gde izlažu domaći i strani izdavači, zatim javne ustanove-biblioteke, muzeji, te izdavači iz oblasti religije. Stefanović je pozvala sve Užičane koji dolaze na Sajam knjiga da posete i štand sa naslovima užičkih pisaca.

Ovo je književna manifestacija od najvećeg ugleda u ovom delu Evrope, naglasila je ona.

Na sajmu će biti predstavljeno osam naslova: Kuća za junake Aleksandra Milosavljevića, Nebeski ključevi Zorana Jeremića, Mleko i krv Slobodan Penezić Krcun Željka Markovića, zatim knjiga Stazama života Miodraga Vergovića. Takođe, posetioci užičkog štanda moći će da čuju o čemu to govori knjiga Vreme sumraka Ljubivoja Jovanovića. Bajinu Baštu u slici i reči potpisuje grupa autora, a Miodrag D. Glušćević pisac je naslova Požega u 19. i prvoj polovini 20. veka. Na sajmu će biti prikazana i retrrospektiva stvaralaštva slikara Radomira Vergovića.

Maroko-počasni gost ovogodišnjeg sajma


Sajam knjiga je svečano otvoren sinoć, a trajaće do 28. oktobra. Ovogodišnji slogan glasi Radost čitanja. 

Organizatori ove smotre naveli su da broj posetilaca i stranih izlagača svake godine raste, što pokazuje da Srbija neguje kulturu knjige i da je Sajam postao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Jugoistočnoj Evropi. Akademik i pisac Matija Bećković je otvarajući manifestaciju rekao da je taj sajam najvoljeniji u Srbiji.
-Ima čuvenijih i većih sajmova knjiga, ali nema ni jednog gde ste dobrodošliji i gde ima više čitalačkog naroda. Sajam predstavlja)duhovnu svojinu čitalaca i retko mesto bez pokondirenosti i lažnog elitizma. Uprkos trijumfa tehnologije, knjiga opstaje. Sajam je bio i ostao otvoren i nadam se da ga niko nikada neće zatvoriti, kazao je Bećković.

Zemlja počasni gost Sajma knjiga je Maroko, prva u tom statusu iz Afrike i arapskog sveta, čija će književnost i izdavaštvo biti posebno predstavjene. Na svom štandu, kao i u sajamskim salama za promocije, počasni gost predstavlja izdavaštvo i kulturu, kao i na susretima s autorima, na predavanjima i seminarima. Marokanski istoričar Abdulah Busuf je rekao je da je to što je njegova zemlja počasni gost, velika podrška razvoju veza u kulturi i komunikacije Srbije i Maroka. On veruje da je sajam prilika da se bolje upoznamo sa nasleđem Srbije i Maroka, dva društva koja su nesumnjivo otvorena prema drugima i prema različitostima.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je rekao da knjiga sama po sebi predstavlja dijalog s drugima i da veruje da su se stekli uslovi da marokanska književnost dobije novu publiku u Srbiji. Ministar za kulturu i komunikacije Maroka Mohamed Laraj je naveo da je počasno gostovanje njegove zemlje na Sajmu dvostruka prilika koja će s jedne strane promovisati dijalog dve priteljske zemlje i kulturnu razmenu a s druge strane će omogućiti posetiocima Sajma da bliže upoznaju bogatstvo i raznovrsnost književnosti Maroka. Na ovogodišnjem Sajmu je 1.000 izlagača iz Srbije i inostanstva, a od 24. oktobra biće održani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga Media market.
Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak 25. oktobra 2018. godine. Pojedinačne ulaznice koštaju 250, a grupne 150 dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage