Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 10. 2018. Beograd

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Tanjug/Beta

Jubilarni izveštaj DRI o Užicu

Za Užice 29 preporuka, uz napomenu da Grad, poput drugih u Srbiji, nije u potpunosti uspostavio efikasan sistem internih kontrola

Državna revizorska institucija je predstavila danas svoj hiljaditi izveštaj od početka rada, a koji se odnosi na konsolidovane finansijske izveštaje završnog računa budžeta i pravilnosti prošlogodišnjeg poslovanja Grada Užica.

DRI je utvrdio da je Grad Užice za prošlu godinu preuzeo obavezu iznad odobrenih sredstava za oko 63 miliona dinara, 115 miliona je više potrošeno za javne nabavke jer nisu poštovani propisi, a bez pravnog osnova su napravljeni rashodi za oko 54 miliona dinara, prenosi Beta.

Državna revizorska institucija, prema rečima predsednika i generalnog državnog revizora dr Duška Pejovića, nakon prošlogodišnjih revizija je doprinela da se za oko 684, 46 miliona dinara smanje rashodi i izdaci ili povećaju prihodi.

DRI je ranije najavila da će do 1. decembra objaviti revizorski izveštaj o poslovanju 221 državne institucije.

Greške u knjiženju i dalje prisutne, povećati značaj upravljačke odgovornosti u javnom sektoru

 

Revizorski izveštaji DRI predočavaju da je na nivou lokalnih samouprava prošle godine bilo najviše nepravilnosti, posebno u finansijskim izveštajima u kojima su, kako navode, često pogrešno utvrđivani poslovni rezultati državnih institucija.

Preuzimanje obaveza, obračun isplate plata i javne nabavke su ove godine bile predmet revizije DRI imajući u vidu da je u tim sektorima na nivou lokalnih samouprava otkriveno oko 70 procenata nepravilnosti.

Pozitivni pomaci su uočeni u oblasti javnih nabavki kada je reč o državnim institucijama.

-         Smanjuju se nepravilnosti u postupcima javnih nabavki ali su i dalje prisutne nepravilnosti, da se nabavlja, a da se ne sprovodi postupak, upozorio je predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor dr Duško Pejović

Nedovoljno izgrađen interni sistem kontrole, kako je ranije naveo generalni državni revizor, glavni je uzrok svih nepravilnosti u institucijama pod ingerencijom države.

Državna revizorska institucija nadzire i analizira rad institucija koje troše javna sredstva ili upravljaju javnom imovinom. Tokom 11 godina postojanja, Državna revizorska institucija je imala oko 10.210 preporuka za subjekte čiji je rad analizirala.

Državna revizorska institucija je obučila nove revizore, pa ih je od ove godine 48 umesto dosadašnjih devet. DRI planira da sledeće godine sprovede 12 revizija svrsishodnosti, što, kako navode, predstavlja povećanje od šest puta u odnosu na prethodne godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage