Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 10. 2018. Beograd/Požega

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Beta

Za pošumljavanje Požege blizu 970.000 dinara

Požega među 12 lokalnih samouprava koje su se odazvale javnom pozivu i dobile novac iz Zelenog fonda

Opština Požega dobiće 960.850 dinara iz Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje, ozelenjavanje parkova, dvorišta dečjih vrtića i drugih površina u opštini.

Požega se jedina iz Zlatiborskog okruga, a uz 13 srpskih lokalnih samouprava, odazvala javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava za pošumljavanje u ovoj godini.

Novac će dobiti 12 opština i gradova Srbije koji su podneli valjanu projektno-tehničku dokumentaciju. Ostali bi mogli da dobiju podršku fakulteta i instituta, ukoliko se oni odazovu pozivu ministra Gorana Trivana da se opštinama pomogne da pripreme projekte i dođu do novca za pošumljavanje.

U težnji da poveća pošumljenost, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 70.000.000 dinara za nabavku sadnicapošumljavanje gradskih šuma, parkova, javnih površina i zemljišta u nadležnosti lokalnih samouprava, za pošumljavanje degradiranih ili površina za koje postoji opasnost od degradacije, te onih u zaštićenim područjima. Novac su lokalne samouprave mogle da dobiju i za pošumljavanje autohtonim vrstama kako bi se proizvodila biomasa.  

Šume imaju više od 300 funkcija, a, prema rečima ministra Trivana, najvažnije je što proizvode kiseonik koji znači život.

-         Zato je važno pošumljavanje, kako bi u borbi sa klimatskim promenama obezbedili opstanak i zdravu životnu sredinu budućim generacijama i Srbiji, podsetio je ministar Trivan.

Podsetimo, Srbija je srednje šumovita zemlja. Šume se prostiru na oko 2, 2 miliona hektara, odnosno čine 29 procenata ukupne površine u Srbiji. U privatnom vlasništvu je 47 odsto ukupnog šumskog područja u zemlji.

Oko 44 odsto teritorije Zlatiborskog okruga je pod šumama, što ga, ukazuju studije, čini jednim od najšumovitijih regiona u zemlji.  

Srbija ima pet regiona, oko 24 grada i više od 160 opština.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage