Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

17. 10. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Popović: Užičku tvrđavu revitalizovati i vratiti građanima(AUDIO)

Imamo dokumentaciju da pojedine delove užičkog grada rekonstruišemo, kaže arheolog dr Popović. Vraćanju izgleda možda pomognu dopunska arheološka istraživanja, a porastu broja turista -dodatni sadržaji

Privode se kraju radovi na konzervaciji srednjeg grada užičke tvrđave. Njenom uređenju se raduje arheolog dr Marko Popović, stručni kosultant na projektu konzervacije i rekonstrukcije užičke tvrđave, koji je danas obišao tvrđavu.

-         Urađeno prošle i ove godine, veoma je važno i veoma dobro jer je, prvo, sprečeno dalje urušavanje fortifikacija, očišćen je ceo prostor grada, delimično je čak rekonstruisana glavna kula koja je postala veoma zanimljiv vidikovac, navodi Užičanin dr Marko Popović, najveći poznavalac istorije užičkog Starog grada i stručnjak za fortifikaciju srednjovekovnih tvrđava.

Na užičkoj tvrđavi, sem obnavljanja postojećih bedema, kako navode, komplikovanim arheološkim istraživanjima pokušavaju da stignu do novih saznanja o nekadašnjem izgledu ulaznog kompleksa u srednji grad, uništenog 1863. godine.

-         Valja napomenuti da je februara 1863. godine užički grad miniran u pristustvu međunarodnih komesara, predstavnika Velike Britanije i Rusije, a sa naše strane je tu bio general Ranko Alimpić,  i da je onesposobljen kao vojna fortifikacija, podseća Popović istakavši da je tom prilikom uništena i gornja kula užičke tvrđave. Donžon kula je, podsetimo, delimično obnovljena i uređena prošle godine.

Inače, pre 40 godina su poslednji put obavljena arheološka istraživanja, konzervacija i delimična restauracija srednjovekovne tvrđave iznad Đetinje. 

Nakon istraživanja sedamdesetih godina prošlog veka je usledila analiza istorijske dokumentacije, pre svega, kako navodi Popović, preciznih planova iz bečkog ratnog arhiva.

Poslužiće, kažu, za planiranu rekonstrukciju užičke tvrđave i povratak njenog izgleda pre 1863. godine.

Nakon rekonstrukcije, za koju Užice još nema obezbeđen novac, u užički grad bi trebalo uneti život, a gole bedeme, kako navodi Popović,  obogatiti sadržajima poput onih u uređenim evropskim tvrđavama i zamkovima.

-         Samo konzervirani zidovi, mrtva tvrđava, nije primerena potrebama čoveka u 21. veku. Znači, moramo da napravimo kompromis između potreba današnjih ljudi i onoga što je spomeničko nasleđe koje ne smemo povrediti.  To je delikatan posao, ali nije nemoguć. Mislim, sa ovim što se počelo, da smo na dobrom putu, smatra Popović.

Da bi se sprovele ideje, užička tvrđava rekonstruisala, obnovio stari dubrovački drum, u blizini otvorio ugostiteljski objekat ili izgradio viseći most koja bi tvrđavu spojio sa magistralnim putem, biće potreban novac. Prema ranijim procenama, oko 70 miliona dinara koštaće ukupno radovi na obnovi užičke tvrđave.

Grad Užice je izdvojio oko pet miliona dinara iz gradskog budžeta za ovogodišnje radove na Starom gradu. Za zaštitu srednjeg grada, prema najavama iz Gradske kuće, dodatno će ove godine biti izdvojeno 500.000 dinara iz gradskog budžeta.

-         Grad Užice će, siguran sam, u narednih nekoliko godina, svake godine odvajati određena sredstva za nastavak radova. Važno je da imamo kontinuitet u radovima jer povlače finansijsku podršku, kaže zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Preduzeće DMD Krov iz Novog Pazara, poput prošle, i ove godine izvodi radove na sanaciji zidova užičke tvrđave. Prošlogodišnje radove je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja sa oko 5, 5 miliona dinara.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je krajem septembra obišao užičku tvrđavu i obećao da će ministarstvo finansijski pomoći radove na Starom gradu kako bi privukao pažnju većeg broja turista.

Među sedam hiljada turista koji prosečno tokom meseca posete Užice, sve je manje onih koji propuštaju priliku da vide užičku srednjovekovnu tvrđavu iz 14 veka, kategorizovanu kao spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage