Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

12. 10. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Najstariji Zlatiborac proslavio 101. rođendan

Najstariji meštanin Zlatibora Panto Vranešević iz sela Šainovci proslavio je 101. rođendan.

Ovaj vremešni Zlatiborac ceo život je proveo na selu a donedavno je radio i seoske poslove. Turistička organizacija Zlatibor priredila mu je rođendansku proslavu. Organizaciji proslave priključili su se i kompanija Zlatiborac, hotel Zlatibor Mona koji je pripremio rođendansku tortu, kao i ranč Zova koji je na kočijama provozao stogodišnjaka po Zlatiboru.

Rođen pred sam kraj Prvog sveskog rata, Panto dobro pamti minula vremena. Seća se davnih dana kada Zlatibor nije bio ni nalik današnjem 
modernom turističkom centru.

Priča o vremenu kada Zlatibor nije imao ni jezero, svega par zidanih objekata u kome su odsedali bogati gosti.Pamti drvene letnjikovce i po koje gostionicu, koje su noću osvetljavale petrolejke. Turistički uspon Ribnice i Palisada došao je posle. Deda Panto je najbolji čuvar tradicije jer se u životu bavio različitim zanatima. Odrastao u šesnaestočlanoj porodici, nasledivši porodično imanje celog života bavio se poljoprivredom, a bio je i katrandžija, aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece. Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti recept za dugovečnost-umerenost u svemu. Kaže i da je njegovoj dugovečnosti doprineo i život na obroncima Zlatibora, dobar vazduh i zdrava hrana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage