Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 10. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Obnovljena Ružića česma u Velikom parku

Česma u Velikom parku koja je godinama bila obrasla korovom i mahovinom renovirana je inicijativom Narodnog muzeja Užice. Ovaj istočnik obnovljen je na stogodišnjicu od smrti Dobroslava Ružića, zadužbinara koji je sa suprugom Olgom podigao česmu pre 140 godina.

Česmu su otkrili zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić i unuk Dobroslava Ružića. Ktitor ove česme je u Užicu živeo 20 godina. Stari Užičani ga pamte kao profesora gimnazije, a u svojoj karijeri doživeo je da bude bibliotekar na dvoru, ali i ministar prosvete.

-Ružić je rođen u Čačku, ali najveći period svog života je proveo u Užicu i s obzirom na ono šta je učinio za taj grad možemo ga smatrati Užičaninom.  Na inicijativu Narodnog mzeja  Užice i rekao bih, hroničara česmi, gospodina Milorada Iskrina i još nekih drugih znamenitih i cenjenih ljudi ovoga grada pokrenuta je inicijativa za rekonstrukciju Ružića česme koja je do pre neki dan bila zapuštena. Ja sam ponosan što smo za kratko vreme uspeli da uradimo ono što je bila naša obaveza dosta ranije, rekao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.

Nešić je ispričao da je Ružić bio pristalica dinastije Karađorđević, a ugledna zvanja stekao je radom u ministarstvu prosvete gde je bio savetnik, a jedno vreme i ministar. Mnogi ne znaju da je upravo Ružić sačuvao od propadanja Miroslavljevo jevanđelje.

-On je bio osoba koja je bila primer u vremenu u kojem je živeo, ali i za današnje generacije. Zadužbinarstvo i potreba da se ostavi nešto iza sebe su neprolazna vrednost i naša je obaveza da čuvamo i poštujemo ono što nam je ostavljeno, rekao je Nešić.

Imenjak svog dede Dobroslav Ružić zahvalio se Gradu Užicu, Narodnom muzeju što su uspeli da obnove česmu koju su njegovi deda i baba podigli pre 124 godine.

-Drago mi je što ste vi zajedničkim naporima uspeli da obnovite ovu česmu koju su nekada davno pre 124 godine podigli Dobroslav i Olga Ružići čiji sam ja unuk, a koje ja nažalost nisam imao priliku da upoznam, rekao je Dobroslav Ružić, unuk užičkog zadužbinara.

Ružić se zahvalio Gradu Užicu i Narodnom muzeju i zaželeo da se još mnogo godina osvežavamo vodom sa česme u Velikom parku.

Kameni delovi oko česme godinama su bili leglo zmija, istočnik je bio obrastao mahovinom, a i voda koja je tekla iz česme najčešće nije bila ispravna za piće. Do sada se voda u česmi spuštala sa izvora iz šume, a rekonstrukcijom česme dovedena je voda iz gradskog vodovoda.

-Obnova je koštala 340 hiljada dinara. Morali smo da uradimo rekonstrukciju ovog dela gde se sedi, dakle te klupe smo uredili jer je sve bilo uništeno. Deo granitnih kocki je zamenjen, a urađena je rekonstrukcija vodovodne mreže i dovedena je gradska voda u česmu, rekla je direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović i objasnila da se u budućnosti planira rekonstrukcija autentičnog izvora kako bi česma u potpunosti izgledala kao nekada.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage