Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

27. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Mali Joakim-negovanje buduće publike

Užice će od 15. do 22. oktobra po prvi put biti domaćin Festivala pozorišta za decu Mali Joakim.

U takmičarskom programu učestovaće sedam predstava pozorišta koja pripadaju Zajednici profesionalnih pozorišta Srbije.

Mladi Joakim je, po mišljenju direktora užičkog pozorišta Zorana Stamatovića, jedan od načina da teatar sebi stvori buduću publiku.

- Zadatak nam je bio i cilj koji je uklopljen u našu strategiju permanentnog razvoja odnosa prema pozorištu mladih ljudi i đaka. I praktično u toj interakciji kroz njihovu reakciju mi pokušavamo da prilagodimo svoje programe, rekao je Stamatović.

On je rekao da se deca brže razvijaju i brže razmišljaju i lakše proniknu u nove tehnologije. A pozorište iz svega toga treba da podrži ono što jesu vrednosti, a da u stranu pomeri ono što nije dobro.

- Profesionalna pozorišta će biti naši gosti i pokušati našoj deci da postave određene standarde, a užičkom pozorištu daju domaće zadatke iz standarda u profesionalnom stvaralaštvu u pozorištu, poručio je Stamatović.

Selektor festivala Boris Todorović odabrao je sedam predstava koje su kako je rekao, svaka u nekom segmentu napravile iskorak.

Prva predstava koju će užički mališani videti je Damojed iz prigradskog teatra iz Lazarevca u režiji Aleksandra Trmčića, dok je za drugi dan najavljena Nesrećna Kafina Šabačkog pozorišta i Centra za kulturu Valjevo. Narednih dana slede Cveće male Ide Pozorišta lutaka iz Niša. Najmlađa publika će moći da vidi i Zvonara Bogorodičine crkve u realizaciji Kruševačkog pozorišta, kao i Plavog zeca Narodnog pozorišta u Pirotu i Trnoružicu u izvedbi Pozorišta za decu Kragujevac.

Predsednica aktiva osnovnih škola Stanimirka Smiljanić Raonić rekla je da se saradnja sa pozorištem poklapa sa godišnjim školskim planom.

-Jako se radujem što je naš grad domaćin ovog prestižnog festivala. Jako je dobro što će učenici moći da pogledaju predstave koje sadržajno odgovaraju njihovom uzrastu.

Ministarstvo kulture i grad Užice izdvojili su po 500 hiljada dinara za organizovanje festivala. Pojedinačne cene karata su 300 dinara, a grupne ulaznice za škole i vrtiće koštaju 150 dinara.

Pozorište domaćin ne učestvuje u takmičarskom delu programa, ali će u čast nagrađenih biti prikazana predstava užičkog pozorišta U cara Trojana kozje uši. Predstavu je režirao selektor ovog festivala Boris Todorović.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

28.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 10:26

ispravka

ZBRKA OKO VUKA a ne FRKA OKO VUKA pardon

Odgovori
pet

28.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:04

greška

Fali vam jedna predstava FRKA OKO VUKA Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage