Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Sa Deda Mrazom do informacija

Kampanja Srbija do informacija počinje danas u Prijepolju, a sledeća stanica je Užice (utorak, 25. septembar)

Deda Mraz ove godine stiže ranije, pa je umesto kraja decembra izabrao kraj septembra. Kao i obično sav posao ne može da uradi  sam, a iza njega stoji čitava mašinerija koji mu pomaže da stigne do cilja. Verne pomagače je ovoga puta našao u organizaciji CRTA koji za ovu nedelju najavljuju ulična okupljanja u nekoliko gradova Srbije. Otkud Deda Mraz baš sada ispričala je za RAM mrežu Jovana Đurbabić iz organizacije CRTA:

- Tokom nedelje prava javnosti da zna koja se obeležava od ponedeljka 24. pa sve do petka 28. septembra imamo cilj da građane što više upoznamo sa važnim pravom da znaju kako rade javne institucije i da od njih traže informacije. Mi ćemo organizovati spektar događaja širom Srbije, tako da dolazimo u Prijepolje u ponedeljak 24. septembra gde ćemo imati uličnu akciju pod nazivom Ako želiš informaciju od javnog značaja zašto ne pišeš Deda Mrazu. Tako da će Deda Mraz u Prijepolju biti u ponedeljak na platou Doma kulture od 12 do 14 sati, zatim se u utorak 25. septembra selimo u Užice na trg gde će građani moći da dobiju neke poklončiće, ali i da traže informacije o javnom značaju od 13.30 do 15.30 sati. A dalje mi onda nastavljamo put u Valjevo, Smederevo i Sombor, rekla je za RAM mrežu Jovana Đurbabić.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Međutim, trenutno su u toku izmene ovog zakona koji bi trebalo da bude unapređen, ali po rečima Jovane Đurbabić nacrt novog zakona sadrži odredbe koje bi mogle da ugroze pravo građana da traže informacije.

Veoma je štetna ta odredba kojom se predviđa da se određena preduzeća, takozvana društva kapitala kao što su Putevi Srbije, Koridori Srbije, koji raspolažu značajnom javnom imovinom izuzmu od važenja ovog zakona, rekla je naša sagovornica.

Zakon još nije usvojen, a za vreme trajanja javne rasprave građani su mogli da šalju sugestije Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na čiju adresu je stiglo više od 1200 komentara. Oni su tražili da pomenute odredbe budu izbačene iz nacrta zakona. Da li će se to desiti ili ne još se ne zna, jer odgovor iz ministarstva nije stigao. Ipak, članovi Crte koriste čekanje kako bi građane što više upoznali sa pravom da budu informisani. I da na nedvosmislen način pošalju poruku da ukoliko se zakon promeni, to pravo će im biti oduzeto.

Zato budite u Prijepolju danas i u Užicu u utorak i otpakujte informacije koje Deda Mraz želi da vam pokloni.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage