Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

20. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Opština Čajetina

Zajednička borba građana, medija i lokalne samouprave

U okviru projekta Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou, u Čajetini je u održana prva debata o potrebi utvrđivanja tema od javnog interesa u toj opštini

Predsednik opštine Milan Stamatović ukazao je na izuzetno lošu medijsku scenu u Srbiji, uz ocenu da se samo istinom Srbija može oslobodi medijskog mraka.

-Nadam se da će novinari biti heroji u borbi za slobodu govora i da će se izboriti za objektivno i novinarstvo, odbraniti čast novinarske profesije i slobodu govora, rekao je Stamatović, dodavši da se na RTS-u i drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, često iznose neistine o čajetinskom rukovodstvu, a da on i njegovi saradnici nemaju priliku da uzvrate na optužbe onih koji su bliski republilkoj vlasti i koji se predstavljaju kao marketinški i medijski stručnjaci, poput Nebojše Krtsića, za koga je rekao da je najzastupljneniji u režimskim medijima posle Aleksandra Vučića i da je njegov trbuhozborac.  

Slaviša Lekić, predsednik NUNS, ocenio je da je stanje u medijima gore nego devedesetih jer su, pod sadašnjom vlašću, ali i njihovih prethodnika, lokalani mediji nestali. 

-Miloševićev režim je ubijao novinare. Ovaj još ne ubija, ali bojim se da situacija može da eskalira i da verbalne prozivke i medijska targetiranja mogu da dovedu do haosa, kazao je Lekić i naveo da je, osim bezbednosti novinara, dodatni problem i finansiranje medija.

Lekić je rekao da rukovodstvu Čajetine, nevladinom sektoru i medijima žele da ponude mehanizam za utvrđivanje javnog interesa, koji je osmislio NUNS sa svojim parterima.

-Prošle godine projekat smo uspešno realizovali u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu, a ove godine to pokušavamo u Čajetini, Novom Pazaru i Pirotu, kazao je Lekić i najavio da će naredna debata u Čajetini biti u novembru, kada će biti predložene teme od javnog značaja za tu opštinu.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS, objasnio je detalje tog mehanizma i naveo da bi njegova primena trebalo da „rezultira utvrđivanjem prioritetnih tema od javnog interesa za Čajetinu, koje bi ta opština trebalo da usvoji, kako bi one postale sastavni deo konkursa za sufinansiranje medijskih projekata“. Navodeći da je taj mehanizam „dobra razrada odredbi Zakona o informisanju koji se tiču projektnog sufinansiranja medijskih projekata“, on je istakao da „nije isti javni interes u svakoj lokalnoj samoupravi“.

Opština Čajetina je ove godine, na prvom konkursu, raspodelila 17,5 miliona dinara za 53 medijska projekta, a u završnici je drugi konkurs kojim je predviđeno da se medijski projekti podrže sa dodatnih sedam miliona dinara. Time se Čajetina svrstala među retke lokalne samouprave koje izdvajaju značajna sredstva za tu namenu, mnogo veća od pojedinih gradova koji raspolažu i mnogo većim privrednim, finansijskim i drugim resursima.

Organizator debate je Nezavisno udruženje novinara Srbije, a učestvovali su predstavnici opštine Čajetina, lokalnog javnog sektora, nevladinih organizacija i lokalnih medija iz Čajetine, Užica, Čačka, Požege, Kosjerića, Ivanjice, Priboja i drugih gradova.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage