Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Grad Užice

Nastavljaju se arheološki radovi na Starom gradu

Radovi traju više od nedelju dana i do kraja sedmice bi trebalo da budu gotovi

Prva faza radova na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave završena je prošle godine i njih je finansiralo Ministarstvo kulture sa oko 6 miliona dinara. Ove godine je izostala podrška Ministarstva, ali je Grad Užice izdvojio 5 miliona dinara u svom budžetu i namenio ih za nastavak ovih radova.

Marija Aleksić Čevrjaković arheolog kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture je ovim povodom navela da Zavod, u okviru ove faze radova na projektu revitalizacije užičkog grada sa podgrađem, izvodi i zaštitna arheološka istraživanja na području ulazne kapije i mosta, budući da je taj prostor jedini ostao nedefinisan prilikom radova koje je Zavod izvodio 70-ih i 80-ih godina, a u cilju kompletnije prezentacije samog užičkog grada i ulaza u njega.

-Radovi traju više od nedelju dana i nadamo se da će do kraja sedmice biti gotovi, budući da je prostor ograničen sa jedne strane liticom sa druge strane stenom. Ovaj prostor nije istraživan tako da smo najverovatnije pronašli ostatke vezane za most koji je vodio u užički grad kao i ostatke ulaznog zida u kome se nalazila kapija, rekla je Aleksić.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je prilikom obilaska radova rekao da se tendencija radova i obogaćivanje sadržaja, na najznačajnijem užičkom simbolu, našoj srednjovekovnoj tvrđavi, ovih dana intezivno nastavlja u više pravaca.

-Trenutno su u toku radovi na daljim arheološkim ispitivanjima koji su nastavljeni nakon više od tri decenije, mnoge nove dimenzije se otkrivaju i omogućavaju nam da kompletnije stvorimo sliku o izgledu i načinu funkcionisanja našeg grada u prošlosti, rekao je Nešić i dodao da je važno istaći da će se nastaviti i narednih godina sa radovima na daljoj konzervaciji Starog grada kao višegodišnjeg strateškog projekta.

Javnu nabavku je završena, a izvođači postavljaju dva jarbola na kojima će se vioriti zastave Republike Srbije i Grada Užica. Nešić je rekao da je to još jedna potvrda opredeljenosti da da vrate kult zastave i poštovanja prema institucijama.

Nešić je naveo i da narednih dana kreću radovi na postavljanju zip lajn sistema, čija će početna stanica biti na platou ispred ulazne kapije Starog grada. Sistem bi trebalo da bude postavljen u narednih mesec dana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage