Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

18. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Više novca za medije u sledećoj godini

Mediji u Užicu bore se sa nedostatkom novca, a ne mogu se pohvaliti ni mladim kadrovima.

Pomoćnica ministra kulture Slavica Trifunović posetila je Užice gde je sa predstavnicima medija i čelnicima Grada Užica razgovarala o položaju lokalnih medija.

Gradonačelnik Tihomir Petković  obećao je da će Grad Užice u narednoj godini izdvojiti 15 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja u lokalnim i regionalnim medijima.

 -  Mi iz Grada Užica i ja lično smo čuli apel pomoćnioce ministra gospođe Slavice Trifunović da naredne godine iz budžeta Grada Užica sa više sredstava finansiramo rad naših lokalnih i regionalnih medija i dali smo obećanje da ćemo za oko 50 procenata povećati sredstva. Najveći deo novca će ići na projektno finansiranje oko 13 miliona, a ostatak ide na prenose skupština, koje će se takođe birati na konkursu, rekao je Petković.

On je dodao da gradski zvaničnici medije smatraju partnerima i da je zadovoljan što ta saradnja nije prožeta tabloidnim ispadima i neprijatnostima.  Prema njegovim rečima, zdrava kritika vlasti uvek je dobro došla, a dragocena je pre svega za građane kako bi imali sliku o tome šta njihova vlast radi dobro, a šta ne.

Gospoša Trifunović je rekla da sve medije na lokalu mori ista briga. Na prvom mestu je nedostatak novca.

Problematika u svim lokalnim medijima je slična, to su uglavnom finansijski problemi. Ono što je možda bio fokus danas su i problemi sa kadrovima na čemu su insistirali vlasnici medija. Dobri kadrovi napuštaju lokalne sredine zbog lošeg ekonomskog položaja. To nije nov problem, već godinama se dešava da oni novinari koji se školuju i osposobe za ovu tešku profesiju ostaju u mestu gde su studirali. Ipak, nije istina da su jedino dobri novinari u Beogradu, ali jeste činjenica da u manjim sredinama postoji problem podmlađivanja redakcija, objasnila je Trifunović.

Dobro funkcionisanje medija i dobar materijalni položaj, svojevrsni su putokaz i način da se ti ljudi ipak vrate u gradove u kojima su rođeni.

Trifunović je dodala da su problemi u drugim gradovima slični, ali da Užice ima veoma dobru saradnju sa medijima i trudi se da utiče na poboljšanje uslova u ovoj sferi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage