Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

17. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Izvor: Danas

Prosvetari najavljuju štrajk od 24. septembra

Sindikati su za sredu 19. septembar najavili skraćenje časova i to će biti treće skraćenje od početka godine. Od 24. septembra najavljuju svakodnevno skraćenje

Nakon neuspelih pregovora sa Ministarstvom prosvete sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja donela su odluke da od ponedeljka, 24. septembra, uđu u zakonski štrajk, odnosno svakodnevno skraćenje časova na 30 minuta.

Pre toga biće održan i ranije planiran štrajk u sredu 19. septembra najavili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikaau radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije. 
To će biti treće skraćivanje časova od početka školske godine.

Pregovori sindikata obrazovanja sa resornim ministrima se nastavljaju u utorak, 18. septembra.

Podsetimo, četiri reprezentativna sindikata protestuju jer su prosvetari prema sistemu platnih razreda smešteni u osmu platnu grupu, za razliku od ostalih zanimanja sa istim stepenom obrazovanja koji su u devetoj.

Komentarišući predlog Ministarstva prosvete da se u toj grupi, sem nastavnika koji rade u otežanim uslovima i koji imaju zvanje, nađu i razredne starešine, Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“, kaže da za državu nije veliki trošak da u 9-1 platnoj grupi budu svi nastavnici. Za to je potrebno svega jedan do 1,5 odsto prosvetnog budžeta, napominje Živanović i dodaje da se država verovatno plaši nekog budućeg povećanja ako sve zaposlene u prosveti sa sedmim stepenom stručnosti svrsta u 9-1 grupu.

Slobodan Brajkovć, predsednik SRPS-a, kaže da nema ništa protiv da se prosvetari odreknu dela najavljenog povećanja plata, u korist startne pozicije u devetoj platnoj grupi i prvom platnom razredu. On ocenjuje da država na sve načine pokušava da posvađa prosvetne radnike, jer su „sada u školama svi protiv svih“. Na ovaj način tumači ponudu da razredno starešinstvo bude uslov za startnu poziciju u 9-1 platnoj grupi.

Ovaj predlog izazvao je oprečna mišljenja i na društvenim mrežama, pošto neki prosvetni radnici smatraju da direktori svojim miljenicima dodeljuju razredno starešinstvo, dok drugi tvrde suprotno – da direktori na ovaj način kažnjavaju kolege sa kojima nisu u dobrim odnosima. Prema važećim propisima, naknada za starešinstvo iznosi četiri odsto i isplaćuje se kao dodatak na platu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage