Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

17. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Preminuo kompozitor Žarko Petrović

Njegova dela su prepoznatljive kompozicije: Sve moje jeseni su tužne, Dve crvene ruže, Serenada u Beogradu.

Kompozitor Žarko Petrović preminuo je u subotu 15. septembra u 85. godini života.

Njegovo delo su prepoznatljive kompozicije: Sve moje jeseni su tužne, Dve crvene ruže, Serenada u Beogradu.

Bio je kompozitor koji pravi velike hitove, pesme koje se pamte, navode iz Udruženje ljubitelja džeza Užice. Sarađivao je sa više od 300 vokalnih solista bivše Jugoslavije. Komponovao je muziku za pozorišne komade u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, muziku za dokumentarne filmove, za balet, istorijske teme i muziku za decu. Napisao je više od 600 aranžmana za romanse, šansone i starogradske pesme. Sakupljao je, čuvajući od zaborava, materijal i pesme ratnika iz Velikog rata, solunskih boraca objavljujući ih kao Solunske pesme u zagrebačkom Jugotonu.

Dobitnik je velikog broja nagrada, društvenih priiznanja, zlatnih i platinastih ploča za svoj rad.

Žarko Petrović je bio član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije, Saveza estradnih muzičkih umetnika Srbije.

S ponosom je među svojim kolegama kompozitorima pokazivao Plaketu, kao i člansku kartu počasnog člana Udruženja ljubitelja džeza Užice proslavljajući 65 godina umetničkog rada. Tada je i evocirao uspomene na svoje prve muzičke korake, pa i svoju prvu džez grupu Karavan koju je osnovao u Užicu, neposredno pre odlaska u Beograd. S tugom i setom se sećao svojih drugara, muzičara, klarinetiste Mome Pišćevića, gitariste Dušana Jeremića, saksofoniste Lula Jovanovića, bubnjara Miša Popovića Gaja i klavijaturiste Vanje Suzilovskog.

Poslednja kompozicija koju je Žarko uradio, bila je Svečana pesma o Užicu koju je kao kompozitor, aranžer i tekstopisac uradio sa užičkim muzičarima i užičkim horovima, kažu u Udruženju sećajući se kompozitora.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage