Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

12. 09. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Akcijom do nove planinarske staze

Procene su da oko 14 sati dnevno provedemo sedeći ili ležeći. Protegnite noge u subotu, zajedničkom šetnjom novom planinarskom stazom u Užicu.

Svetski dan pešačenja biće u subotu obeležen u Užicu šetnjom novom planinarskom stazom, dugom 7,5 kilometara.

Od sportske hale u Velikom parku, u 9 časova, počeće akcija pešačenja koju predvode Grad Užice, Planinarsko društvo Rujno i Vodičko udruženje Kapedunum. Dobrodošli su svi, kažu, bez obzira na godine.

-         Krećemo se malim Zabučjem, potom Velikim Zabučjem do dela Orlovac sa najvišim vrhom 732 metra. Spuštamo se do dva vidikovca, od kojih je jedan uređen, vidikovac Orlovac, na 724 metra nadmorske visine. Posle posete vidikovcima, kružno ćemo se vratiti u grad. Idemo do partizanskog spomenika i spuštamo se do Velikog parka, najavljuje licencirani planinarski vodič Ivan Obućina, sekretar PD Rujno, navodeći da će oko 15 časova biti povratak u grad.

Građani će biti u prilici da prošetaju planinarskom stazom koju su u julu ove godine, uz Ivana Obućinu, prokrčili, pročistili i obeležavali volonteri iz Meksika, Rusije, Nemačke, Grčke. Njih 12 je boravilo u Užicu, u volonterskom kampu kojeg je Kapedunum organizovao četvrti put.

-         To je bio pun pogodak jer je naš cilj da promovišemo zdrave stilove života i plus da pružimo nove turističke sadržaje u gradu, pa smo pravljenjem staze dobili novu turističku atrakciju, kaže predsednik Vodičkog udruženja Kapedunum Marko Ristovski istakavši da su prošle godine uređeni vidikovac učinili dostupnim i ljudima koji bi planinarski da se popnu na njega, ne samo automobilom.

Da je šetnja sve više potrebna, ukazuju iz Gradske kuće podsetivši da su rekreacija i sport sve manje prisutni u svakodnevnici.

-         Na evropskom nivou, skoro 59 procenata populacije se skoro uopšte ne bavi nikakvim vidom rekreacije ili sporta ili to upražnjavaju samo jednom nedeljno, navodi gradski većnik Dunja Đenić istakavši da je u Srbiji slična situacija, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku i Medicinskog fakulteta u Beogradu.

-         Procenjeno je da u proseku oko 14 sati dnevno provedemo u ležanju i sedenju, što je zabrinjavajuće, a naročito je primećeno kod mlađih uzrasta koja su sve više sklona gojaznosti, kaže Đenić.

Zbog toga, akcija koja promoviše zdrave načine života i bavljenje fizičkom aktivnošću teži da postane tradicionalna, ne samo u Užicu, gde je šetnja održana i prošle godine, nego i u zemlji čiji je Planinarski savez uspostavio Dane pešačenja.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage