Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

07. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Opština Čajetina

U Čajetini predstavljen plan upravljanja otpadom

U Čajetini je predstavljen prvi nacrt upravljanja otpadom i zaštite životne sredine u toj opštini.

U Čajetini je predstavljen prvi nacrt upravljanja otpadom i zaštite životne sredine u toj opštini.

U šestoj radionici koja je organizovana u okviru projekta Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU – 2. faza predstavnicima preduzeća, ustanova i udruženja predstavljen je ovaj nacrt.

-To je plan kompletnog upravljanja otpadom, svih tokova otpada, svih vrsta otpada na teritoriji opštine Čajetina. To uključuje poseban način odlaganja otpada u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor kao i četiri ušorena sela: Kriva Reka, Šljivovica, Mačkat i Sirogojno, kao i druga sela koja su razuđena, odnosno sela koja nemaju mogućnost za organizovano prikupljanje otpada i primarnu selekciju na samom mestu nastanka, rekla je Vera Blagojević, koordinatorka projekta.

Tim za izradu Plana je ovim nacrtom imao u vidu specifičnosti opštine Čajetina sa Zlatiborom kao turističkim mestom prve kategorije. Dati su predlozi za tehničko-tehnološko i infrastrukturno opremanje otpada,  definisane su aktivnosti za izradu tarifnog sistema za naplatu usluga zbrinjavanja otpada, predložen je koncept za obezbeđivanje ravnopravnog učešća građana u procesu reforme sistema upravljanja otpadom. U svemu ovome, naglašeno je da je od izuzetne važnosti informisanje i uključivanje građana u svaki korak procesa donošenja Plana upravljanja otpadom na teritoriji čajetinske opštine.

Pri usaglašavanju predloga Plana upravljanja otpadom pre iznošenja na javni uvid koji je predviđen 15. oktobra, od ključne pomoći su  bili razgovori sa Partnerima SALAR-a iz Švedske i  prenošenje njihovih iskustava u upravljanju otpadom kao i podrška predstavnika Stalne konferencije gradova i opština RS.

-Mislim da su na dobar način dati predlozi kako da se u budućnosti organizuje upravljanje otpadom, odnosno kako da stanovništvo, ono koje proizvodi otpad, tu – na mestu nastanka, pomogne da se taj otpad brzo, efikasno i na najbolji način zbrine, da to najmanje kvari ovakvu jednu lepotu kakve su Čajetina, Zlatibor i sva ova mesta okolo, naglasila je Ljubinka Kaluđerović, sekretar Odbora za životnu sredinu SKGO.

Učesnici radionice bili su predstavnici Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština koji su partneri na Projektu, kao i predstavnici javnih preduzeća, ustanova i udruženja opštine Čajetina.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

09.09.

2018.

anonymous Vlade planinar [neregistrovani] u 01:02

čuvaj livade

upravljaju otpadom,a ja skoro video teraju kamion smećar na brdo Panduricu gde su najlepše livade!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage