Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

04. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Dani evropske baštine

Izložba tradicija i umetnost u Zlakusi u Jokanovića kući

Tradicija i umetnost u Zlakusi i Digitalna forma u službi baštine čine ovogodišlji program manifestacije Dana evropske baštine.

Izložba Tradicija i umetnost u Zlakusi otvorena je u Jokanovića kući, a svi zainteresovani moći će da je vide do 8. septembra. Izložba se prikazuje kao deo manifestacije Dani evropske baštine 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja.

Ona je zamišljena tako da predstavi sličnosti i razlike koje se mogu uočiti kod zlakuške keramike koja se nalazi u Narodnom muzeju Užice i kod predmeta nastalih na umetničkoj koloniji u Zlakusi.

Drugi deo programa Digitalna forma u službi baštine je zamišljen tako da prikaže način na koji mladi vide svoj grad i evropske uticaje na njega, ali kroz fotografiju i video zapise. Način i forma obuhvataju digitalnu fotografiju, video zapis i selfi fotografije koji svedoče o evropskom uticaju na Užice, ali i deljenje fotografskog, odnosno, video materijala nastalog u evropskim zemljama, kroz društvene mreže.

Materijal će, nakon selekcije oganizacionog tima, biti podeljen kako na lokalnim stranicama i sajtovima, tako i na instagramu sa haštagovima #EHDs i #EuropeForCulture, a autori odabranih radova će dobiti priliku da u novembru 2018. godine posete Strazbur.

Program manifestacije u Užicu organizuje Narodni muzej Užice.

Republika Srbija već godinama učestvuje u obeležavanju Dana evropske baštine. Reč je o zajedničkog programu Saveta Evrope i Evropske komisije, koji se obeležavaju u gotovo 50 evropskih zemalja sa više od 70 000 događanja, u kojima učestvuje  više od 30 miliona građana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage