Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

28. 08. 2018.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

Usklađivanje prava na roditeljski dodatak sa novim zakonom

Staro rešenje neophodno zameniti novim, poručuju u opštini Kosjerić

Roditelji koji su već ostvarili pravo na roditeljski dodatak moraju doći u opštinu kako bi dobili novo rešenje koje će biti usklađeno sa zakonom koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, obaveštavaju iz Službe dečje zaštite opštine Kosjerić.

Reč je o novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je počeo da se primenjuje 1. jula. Poziv je upućen korisnicima koji već primaju roditeljski dodatak za drugo, treće ili četvrto dete rođeno u periodu od 25. decembra 2017. do 30. juna 2018. godine.

Oni su dobili rešenje i primali dodatak po starom zakonu, a sada moraju doći kako bi dobili novo rešenje. Kada staro rešenje zamene novim sa sledećom isplatom roditeljskog dodatka dobiće i pripadajuću razliku po osnovu dospelih rata roditeljskog dodatka, rekla je za RAM mrežu Snežana Božović, iz Službe dečje zaštite opštine Kosjerić.

Uslovi koji se moraju ispuniti su obavezna vakcinacija sve dece podnosioca zahteva,  pohađanje pripremnog predškolskog programa odnosno školovanja i redovnog pohađanja nastave u republici Srbiji.

Podsetimo, novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom obradovao je novopečene roditelje jer predviđa da roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 100000 dinara umesto dosadašnjih 39000. Ipak, taj član zakona se ne odnosi na svu decu rođenu 2018. godine. Suma od 100000 dinara leći će na račun samo onih roditelja čije se dete rodilo od 1. jula ove godine. Dakle, visina dodatka će se određivati u odnosu na datum rođenja deteta.  Ukoliko se rodilo 1. januara, 30.juna ili bilo kog datuma pre 1. jula, roditelji će primiti dodatak u iznosu od 39000 dinara (u skladu sa starim zakonom).

Za drugo i treće dete roditeljski dodatak ostaje isti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage