Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 08. 2018. Požega

Autor: Radio Luna/foto Filmart Izvor: Radio Luna

Mladi dokumentaristi iz celog sveta u Požegu tokom avgusta

Okupljaju ih Interakcija i Interdoc. Snimaće filmove u Užicu, Čačku, Ivanjici na temu Ženska pitanja

Više od 30 mladih dokumentarista iz 23 zemlje će boraviti tokom avgusta u Požegi, u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc.

Oni će učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Studenti filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije, njih 15, doputovaće u subotu u Beograd.

Nakon upoznavanja, na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda formiraće tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu Ženska pitanja.

-         Na čelu sa lokalnim koordinatorima, ekipe će nastaviti put ka tri grada zapadne Srbije - Čačku, Ivanjici i Užicu, u kojima će pronaći junake i priče za svoje filmove. Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom, navode organizatori iz Nezavisnog filmskog centra Filmart.

U Požegi će se učesnicima kampa pridružiti i 17 polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura.  Iskustvo iz režije dokumentarnog filma sa njima će podeliti podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

-         U okviru pratećeg programa Interscreen, koji se održava u Požegi od 19. do 26. avgusta,  učesnici i šira publika, moći će da pogledaju program vrhunskih, nagrađivanih dokumentarnih filmova, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora  - Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma. Nakon projekcija će biti upriličeni razgovori o filmovima, dodaju iz Filmarta.

Premijera filmova, snimljenih tokom kampa, zakazana je za 27. avgust u 21 sat u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Podsetimo, Filmart 13 godina nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola.

Oko 220 učesnika iz 53 zemlje je učestvovalo u prethodnih 12 kampova, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

Ovogodišnju 13. Interakciju Filmart spovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage