Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 08. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Krov na crkvi do jeseni(AUDIO)

Apeli vernicima da pomognu gradnju crkve u Krčagovu

Na jesen će biti ukrovljena buduća pravoslavna crkva u Krčagovu, posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, čija je druga faza gradnje u toku. U modernom stilu, kako je navedeno, biće izgrađena crkva u Krčagovu, po ugledu na manastir Sopoćani.

-         Ovo je velika građevina, veliko zdanje. Što narod kaže, ne gradi se crkva kao ćuprija da se za dan uradi, pa da kratko traje. Trajaće gradnja nekoliko godina sigurno, rekao je arhijerejski namesnik užički protojerej- stavrofor Miloš Bosić i pozvao vernike da dobrovoljnim prilozima pomognu gradnju crkve.

Prema procenama, oko 300.000 evra koštaće gradnja crkve, dok će još toliko biti potrebno za gradnju planiranog parohijskog doma i prateće objekte.

U crkvenoj prodavnici, otvorenoj na obližnjoj autobuskoj stanici, mogu se kupiti ikone, knjige, sveće i donirati novčani prilozi za gradnju crkve. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je apelovao na građane da to učine.

Prošle godine je počela gradnja crkve iznad nekadašnje kasarne Četvrti puk, na oko 40 ari zemljišta, koje je Grad Užice poklonio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako je navedeno, zbog potreba za novim crkvenim zdanjima. Na prošlogodišnji Dan grada je vladika žički Justin osveštao temelje crkve koja se gradi u Užicu nakon blizu 175 godina.

Za dve godine, prema najavama gradonačelnika, Užice bi moglo da dobije dve crkve, na Beloj Zemlji i u Krčagovu čime će, kako je naveo, potrebe većeg broja vernika biti zadovoljene.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage