Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

09. 08. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Savez za Srbiju u Užicu: Srbiji želimo da vratimo slobodu, pravdu i hleb(AUDIO)

Borba protiv siromaštva i kriminala, nova ekonomska politika, protivljenje članstvu Kosova u UN, među glavnim su tačkama programa budućeg Saveza za Srbiju čiji su osnivači govorili na tribini u Gradskoj kući u Užicu

Srbiji želimo da vratimo slobodu, pravdu i hleb, to jest posao, izjavio je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović u ime budućeg Saveza za Srbiju čije je pristalice, kako je naveo, okupila politika borbe protiv siromaštva koju nameće sadašnji režim.

-         Ono što najviše ljude interesuje jesu pravda i posao. Bez toga, sva ostala isto važna pitanja će biti beznačajna, rekao je Stefanović u Užicu objasnivši da se, programskom platformom od 30 tačaka, budući Savez zalaže za ukidanje postojećih i donošenje novih zakona o radu i poreklu imovine, te da je za potpunu promenu ekonomskog modela i intervenciju države u privredi, za veće javne investicije i povećanje prosečne plate radnika, ograničenje bankarskih kamata, za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, suzbijanje uticaja rijaliti programa i uvođenje posebnih finansijskih opterećenja za one koji se tamo reklamiraju.

-         Ako to ne uradimo, mislim da će Srbija ubrzano da se isprazni, selo će da nam umre, a ionako imamo od 60. do 70.000 ljudi godišnje koji, nažalost, napuštaju Srbiju, istakao je Stefanović na tribini u Užicu navodeći i da je sadašnji režim šest godina na vlasti, da je sve bogatiji, a narod siromašniji.

Najveći izazov budućeg Saveza za Srbiju, prema rečima predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, biće rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

-         I to po izboru režima Aleksandra Vučića koji žuri i hita da se završi proces pregovora o Kosovu koji u ovom trenutku jednostavno ne može biti završen na način koji je u srpskom interesu i u skladu sa onim što potpisuje Ustav Republike Srbije i rezolucija 1244, rekao je Jeremić objasnivši da je Srbija pod pritiskom jer jedino ona može da potpiše članstvo Kosova, kao države, u Ujedinjenim nacijama, čemu se, kako je naveo, Savez za Srbiju oštro i beskompromisno protivi.

Savez za Srbiju, koji će zvanično biti formiran u septembru, kako je naveo Jeremić, imaće dovoljno kapaciteta da se suprotstavi sadašnjem režimu. Spremnost na sabornost uprkos razlikama, kako je naveo, dodatna je motivacija za neopredeljene glasače.

-         Nismo politički svi isti, ali se slažemo da Srbija treba da bude pristojna, uređena zemlja u kojoj će svi imati jednake šanse i u kojoj ćemo imati vladavinu prava. To danas u Srbiji nemamo, rekao je Jeremić naglasivši da su opozicione stranke, članice budućeg Saveza, pokazale u Užicu spremnost da se nađu na ulici.

-         Ako budemo bili spremni da svoje pravo branimo na sve moguće načine, uključujući i na ulici, poštujući i demokratiju i zakone, tekovine civilizaicje i uređenog društva, neće moći da se tim naporima stane na put, rekao je Jeremić nakon tribine budućeg Saveza za Srbiju koja je održana u Svečanoj sali Gradske kuće, a ne ispred, kako je najavljeno nakon navoda da im je sala otkazana.

Građanima treba alternativa i nada da su promene moguće, izjavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakavši da se Savez za Srbiju zalaže za demokratsku političku kulturu u kojoj će se sagovornici uvažavati.

-         Ovo nije samo savez za normalnu politčku borbu, ovo je savez za normalnu državu u kojoj će građani moći da budu nagrađeni za svoj rad, u kojoj će svi građani moći da budu tretirani kao građani, a ne kao podanici, da ne budu podeljeni na one koji su za vlast i protiv vlasti, naveo je Lutovac. Objasnio je da budući Savez za Srbiju predstavlja širok savez opozicionih stranaka u centru, levo i desno od centra, okupljenih oko 30 tačaka programske platforme i, kako je naveo, spremnih da sve razlike potisnu zarad opšteg dobra.

-         Ta podela levo - desno - centar nije relevantna u vanrednim političkim situacijama. Mi u Srbiji nemamo normalan politički život. Imamo politički život u kojem se opozicija tretira kao neprijatelj države. Kada imate takvu situaciju, normalno je da oni koji se tretiraju kao neprijatelji reaguju na to jer je u svakoj normalnoj, uređenoj državi opozicija deo političkog sistema i kao takva mora da se prihvati jer predstavlja građane ove zemlje i zastupa one koji su glasali za njih, rekao je Lutovac.

Maratonska trka u borbi protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića, kako je naveo predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović, okupila je opozicione stranke u budući Savez za Srbiju.

-         Ne mirimo se sa njihovim idejama, potezima i sa programom nacionalne izdaje koji nikada nije bio ovako izražen u oličenju vlasti jednog čoveka i jedne političke partije, rekao je Stamatović, domaćin skupa u Užicu, naglasivši da je cilj Saveza da se sačuvaju nacionalni interesi Srbije, uspostavi sistem i država oporavi, nakon stvaranja uslova za fer i slobodne izbore.

Na tribini u Užicu su govorili i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri Gordana Marinković Savić i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Članovi budućeg Saveza za Srbiju će sledeće nedelje u Kraljevu predstaviti svoju programsku platformu od 30 tačaka, nedavno usvojenu na Zlatiboru.  

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

09.08.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:35

Robija

Da ima pravde vi bi svi bili odavno na robiji a svi vasi milioni , skupoceni automobili i vile vracene ovom napacenom narodu !

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage