Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

06. 08. 2018. Priboj

Autor: J.P. Izvor: Opština Priboj/Radio Luna

Učinjeni pomaci ka boljem vremenu za Priboj

Urađeno u protekle tri godine treba da služi za primer svima u Srbiji, rekao ministar Popović. U Priboju je manjak inženjera problem, a njihovo školovanje među ciljevima lokalne samouprave.

Priboj bi u narednom periodu mogao da dobije Regionalni inovacioni centar, prema najavama ministra bez portfelja Nenada Popovića koji je nedavno posetio tu opštinu u Zlatiborskom okrugu.

Kako je naveo Popović, taj start- ap centar bi bio podrška mladima u regionu i omogućio bi mladim i novoosnovanim kompanijama da rade sa onima koje trenutno posluju.

-         Simbioza tradicionalne industrije sa novim inovacionim start- ap kompanijama je ono što je donelo progres Evropi, a sigurno će i Priboju, zaključak je posete ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnologiju Nenada Popovića Priboju.

On je tom prilikom rekao da je zatekao potpuno novi Priboj koji će tek krenuti u inovacione reforme.

Podsetimo, Priboj je pokrenuo industrijsku obnovu, dobijanjem 13. Slobodne zone u Srbiji, pre tri godine, i oživljavanjem namenske industrije u pribojskoj Fabrici automobila. Urađeno tokom tri godine, kako navodi Popović, treba da služi za primer svima u Srbiji.

-         Priboj sa ovom Slobodnom industrijskom zonom daje mogućnost da kompanije koje dođu ovde i proizvode, zaista dobiju najbolje uslove za proizvodnju, nisku rentu, odlične carinske uslove, a imaju mogućnost dostupa ne samo na tržištu Srbije, nego i cele Evrope, istakao je Popović. 

Sa više od 300 radnika u sedam inostranih kompanija, pribojska Slobodna zona je sad, prema oceni ministra Popovića, jedna od najmodernijih u Srbiji, dok je do skoro bila industrijsko sivilo.

-         Uslovi koji su stvoreni, potpunim opremanjeim industrijske zone, odličnim radnicima i, pre svega, jednom tradicijom koja postoji u Priobju u mašinskoj, tehničkoj industriji, daju zaista veliki potencijal za budućnost Priboja, rekao je ministar Popović koji je, nakon sastanka sa lokalnim rukovodstvom, obišao radove na potpunoj obnovi Mašinsko- elektrotehničke škole i pribojsku Slobodnu zonu.

Narodni poslanik Krsto Janjušević je otkrio da se uveliko radi na proširenju kapaciteta postojeće firme i dolasku još jedne velike domaće kompanije iz Zapadne Srbije u pribojsku Slobodnu zonu. 

-         Pre tri godine nismo imali ni pristupnu saobraćajnicu, imali smo jednu gde dva automobila nisu mogla da se mimoiđu i veoma loše uslove, mali broj radnika i prostor gde nismo mogli dovoditi investitore i loše imovinsko-pravne odnose, podsetio je Janjušević istakavši da je Slobodnu zonu nije lako dobiti, te da su za to zaslužni i Pribojci, Napominje da svih sedam kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni ove i iduće godine planiraju da prošire svoje kapacitete.

Nedostatak inženjerskog kadra i obrazovnih profila tehničke i mašinske struke, među vodećim je problemima Priboja, zbog čega se razmišlja o dovođenju odeljenja Tehničkog i Mašinskog fakulteta u Priboj, navode iz Opštine Priboj.

Ministar Nenad Popović je istakao da u Priboju postoji potencijal za otvaranje Tehničkog fakulteta i da su u toku razgovori o dolasku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u Priboj.

-         Priboj je poznat u Srbiji da je grad po glavi stanovnika sa najvećim brojem studenata. Zašto svi student da idu u Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš, kada veliki deo tehničkog obrazovanja može baš da se ostvari ovde u Priboju, rekao je Popović istakavši da su inženjeri budućnost Srbije, a da će značajnu ulogu u tom procesu imati i Mašinsko-elektrotehnička škola.

Da će Mašinsko-elektrotehnička škola, stvaranjem inženjerskog kadra, imati veliku ulogu u industrijskoj i tehnološkoj revoluciji u Priboju smatraju i predstavnici te lokalne samouprave. Navode da će ta škola postati jedna od najmodernijih u Srbiji za profilisanje mašinskih i tehničkih kadrova, zahvaljujući ulaganjima države.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je ocenio da je poseta ministra Popovića potvrda opredeljenja Vlade da pomogne Priboju.

-         Priboj mora biti jako industrijsko mesto, dok poljoprivreda može biti samo dodatna delatnost. Generalno, Priboj mora biti centar industrije celog ovog područja i u tom smislu i u tom pravcu ide se sistematski, rekao je Lazar Rvović objasnivši da država i opština žele da stvore odlične uslove za školovanje novih kadrova, a sve u pravcu zadovoljavanja potreba investitora.

Stručna praksa u FAP-u za 50 mladih Pribojaca

 

Podsetimo, oko 50 mladih pripravnika su od sredine jula na stručnoj praksi u pribojskoj Fabrici automobila koja će, prema najavama, trajati devet meseci.

Mladi pripravnici su dobili svoje mentore u Preseraju, Mašinskoj, Razvoju, službama za održavanje, marketing i računovodstvo, u skladu sa njihovim obrazovnim profilima.

Kako je najavljeno, pripravnici na stručnoj praksi imaće priliku da steknu neophodna znanja za predstojeću smenu generacija u fabrici, čime će povećati mogućnost  da potom budu angažovani na poslovima zarad potreba Vojske Srbije ili u sklopu razvoja komercijalnog kamionskog programa za najšire tržište. 

Lokalna samouprava je izdvojila deset miliona dinara za javne radove i stručno usavršavanje mladih pripravnika u FAP-u koji se, prema ranijim navodima predsendika opštine Priboj Lazara Rvovića, i dalje smatra najznačajnim privrednim subjektom u toj opštini.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i generalni direktor FAP-a Ranko Vuković su krajem aprila potpisali ugovor kojim će 50 ljudi biti angažovano za stručno usavršavanje u pribojskoj FAP korporaciji a.d. Kako je najavljeno, stručna praksa za 50 Pribojaca predstavlja početak dugoročnog programa stvaranja jake kadrovske strukture u svim segmentima proizvodnje u FAP-u.

Priboj ima više od 60 godina iskustva i dugu istoriju u industrijskoj proizvodnji koja je izgradila tu opštinu i lokalnu zajednicu. Zbog toga Priboj, kako je jednom rekao predsednik opštine Lazar Rvović, ima prave temelje za novu industrijsku eru. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage