Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 07. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Isti u takmičarskom programu 32. Montenegro film festivala

Kratkometražni dokumentarni film reditelja Dejana Petrovića i požeškog Filmarta, tokom 16 minuta prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji.

Dokumentarni film Isti, Dejana Petrovića i požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart , biće prikazan u takmičarskom programu 32. filmskog festivala Montenegro film festival, koji se održava u Herceg Novom od 1. do 7. avgusta.

Petrovićev film, jedini predstavnik Srbije u kategoriji dokumentarnog filma na ovogodišnjem festivalu, takmiči se sa 28 dokumentaraca za nagradu Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film.

Isti je film metafore koji se bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. Film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Kako navode iz Filmarta, uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. 

Film je snimljen uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i uz pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Film Isti je do sada osvojio pet nagrada, između ostalog i Grand pri za najbolji kratkometražni dokumentarac na ovogodišnjem 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film je premijerno prikazan u novembru prošle godine na prestižnom 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA, a nakon toga na brojnim festivalima širom sveta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage