Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

18. 07. 2018. Bajina Bašta

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/ZZPS

Obeleženo 37 godina postojanja Nacionalnog parka Tara

Danas obuhvata površinu od oko 24.991 ha, sa 1200 metara prosečne nadmorske visine

Izložbom Narodna tradicija na Tari u bajinobaštanskom Centru za posetioce, Nacionalni park Tara je obeležio svoj dan, 13.jul.

Načelnik odeljenja za zaštićena prirodna dobra Zavoda za zaštitu prirode Srbije Dragana Ostojić je, kako prenose iz JP NP Tara, tom prilikom istakla da je Tara najbolje organizovan nacionalni park u Srbiji.

Prostor Tare, na površini od 19.175,00 ha, proglašen je Nacionalnim parkom 13. jula 1981. godine, Zakonom o Nacionalnom parku Tara. Nacionalni park Tara je proglašen za zaštićeno dobro prve kategorije pod zaštitom države posle 30 godina od prve inicijative za stavljanje pod zaštitu od strane šumarskih stručnjaka. Proglašenim je za nacionalni park u težnji da se očuvaju šumski kompleksi i prirodna populacija Pančićeve omorike, praistorijskog četinara koja je kanjonima i klisurama srednjeg toka reke Drine uspela da preživi zadnje ledeno doba. te velika biološka raznovrsnost i bogato kulturno-istorijsko nasleđe na tom prostoru.

Kako podsećaju iz NP Tara, aktuelni zakon o Nacionalnim parkovima, iz oktobra 2015. godine, definisao je granice parka na teritoriji 24.991,82 hektara. Zaštićeno područje je u sastavu opštine Bajina Bašta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage