Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 07. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Novosti

Božović za RAM mrežu: Užička transfuzija po starom, obrada krvi u Beogradu

Transfuzija zadržava ovlašćenja, kako kaže Božović, zbog potrebe kardiohirurgije. Radmila Smiljanić smenjena zbog istupanja u javnosti bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadržaće ovlašćenja u oblasti davalaštva, potvrdio je za RAM mrežu direktor Zdravstvenog centra Užice prim. dr Miloš Božović.

-         Niko ne seli transfuziju, niko je ne zatvara nego se radi vid organizacije shodno svim zakonima koji su doneti, objašnjava Božović navodeći da će sve biti isto od sledeće godine, sem što će se krv obrađivati u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu. To je, kako navodi Božović, sigurnije za pacijenta, bezbednije i racionalnije.

Podsetivši da su ti pravci predočeni u Užicu 20. juna na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Uprave za biomedicinu, Božović navodi da će užička transfuziološka služba zadržati ovlašćenja zbog potrebe kardiohirurgije u užičkoj bolnici. Podseća da je Užice četvrti grad u Srbiji u kojem se odvijaju kardiohirurške operacije i dodaje da je za to zaslužno Ministarstvo zdravlja. Ono ima dobre namere, kako objašnjava Božović, poput Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je omogućilo da Užice, nakon višedecenijskih želja i pokušaja, dobije studijski program zdravstvene nege na Visokoj školi strukovnih studija.

Vlada bi, prema rečima Božovića, trebalo da donese podzakonske akte. Njima bi se preciznije definisao status užičke transfuzije.

Božović ističe da nikome nije u interesu da Užice nema odgovarajuću uslugu, a da je reorganizacija transfuzioloških službi Zakonom planirana kako bi se krv u zdravstvenim ustanovama u Srbiji racionalnije koristila.

-         Ako se donese zakon, jer treba ja kao direktor da ga ne poštujem. Drugi aktivnostima mogu da menjanju zakon i da utiču na njegovu promenu. Nijedan zakon nije sveto slovo na papiru da se ne može menjati, kaže Božović. Ističe da ne voli poluistine, poput one da se užička transfuzija gasi, i druge poluinformacije koje su plasirane javnosti i uznemirile građane.

Zbog istupanja u javnosti bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra Užice, kako Statut tog centra zahteva, prema objašnjenju Božovića, smenjen je načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić.

-         I u kući mora da se zna osnovni red. Osnovne stvari se moraju poštovati, kaže nam Božović po čijem je nalogu, kao navodi,  Radmila Smiljanić smenjena i postavljena na tu funkciju. Ne znači da neće biti opet na toj funkciji, kako navodi Božović, ako se dogovore o drugim pravcima.

Trenutno zamenik direktora bolnice Željko Karganović kao vršilac dužnosti načelnika rukovodi užičkom transfuzijom koja, prema rečima Božovića, normalno funkcioniše.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

10.07.

2018.

Krle [neregistrovani] u 23:41

Podvala

Ne gasi se, ali krv ipak ide u Beograd, na ''obradu''. Radi se o trgovini krvlju za potrebe privatnog biznisa i lecenje prvilegovanih sa parama u privatnim klinikama u BG. Ako krv putuje u BG svejedno je kako se to zove, to je pokusaj prevare ljudi i davalaca u nasem regionu.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage