Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

09. 07. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Smena načelnika zbunila dobrovoljne davaoce krvi

Smenjen načelnik užičke transfuzije. Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi očekuju obrazloženje smene, dok čekaju konačan odgovor iz Beograda o statusu transfuziološke službe

Načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić je smenjena sa te funkcije, kako nezvanično saznajemo, na zahtev Ministarstva zdravlja.

Potvrdu te informacije iz užičke bolnice nismo dobili jer, kako navodi direktor Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević, niko od zaposlenih u užičkoj bolnici, prema Statutu Zdravstvenog centra Užice, ne može dati izjavu bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra Miloša Božovića. On je danas, kako saznajemo, na službenom putu u Beogradu i ne odgovara na naše pozive.

Mediji pišu da je neurolog Željko Karganović postavljen na mesto Radmile Smiljanić, načelnika koji se zalagao da užička transfuzija ne izgubi ovlašćenja u oblasti davalaštva, apelujući na važnost dobrovoljnog davalaštva i potrebe da krv ostane u regionu.

Smena načelnika užičke transfuzije je zbunila dobrovoljne davaoce krvi. Očekuju da se smena obrazloži i da se smenjeni načelnik oglasi.

Do tada, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Užice je obustavilo davanje krvi, kaže za RAM mrežu kaže član Upravnog odbora tog udruženja Vladan Rosić.

Planirane akcije dobrovoljnog davanja i prikupljanja krvi je obustavila i Unija studenata Užica, kako su saopštili, povodom napada na delatnost užičke Službe za transfuziju koja je kulminirala smenom načelnika dr Radmile Smiljanić.

Iz Unije studenata Užica najavljuju da će razmotriti radikalnije oblike građanske neposlušnosti, kako navode, kao vid podrške onima koji se bore za interese Užica kao što su to činili dr Radmila Smiljanić i udruženja dobrovoljnih davalaca iz okruga.

Dobrovoljni davaoci krvi iz najvećeg okruga u zemlji očekuju i konačne odgovore od države o statusu užičke transfuzije od sledeće godine.

Prema informacijama koje je javnosti predočio predsednik užičkog Saveta za zdravlje Vidoje Drndarević, Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice bi trebalo da zadrži ovlašćenja u oblasti dobrovoljnog davalaštva, ali će delovati kao subjedinica Instituta za transfuziju krvi Beograd.

Konačan pisani odgovor o statusu užičke transfuzije bi, prema ranijim najavama, trebalo da stigne 15. jula.

Ako usledi negativan odgovor države, a užička transfuziološka služba izgubi ovlašćenja i postane banka krvi, dobrovoljni davaoci krvi iz užičkog udruženja najavljuju da će odustati od davanja krvi. To će biti vid protesta zbog odluke koja, kako objašnjava Vladan Rosić, može da ugrozi živote ljudi u Zlatiborskom okrugu u kojem je, zbog turističkih centara i frekventnih puteva, nemoguće predvideti godišnje potrebe za dragocenom tečnosti.

Da je planirana reorganizacija transfuzioloških službi u suprotnosti sa interesima zdravlja pacijenata u Zlatiborskom okrugu, potpisima su 2. februara potvrdili direktor ZC Užice Miloš Božović, direktor užičke bolnice Jelena Raković Radivojević i bivši načelnik užičke transfuzije Vera Divac, podseća predsednik udruženja Kap po kap život Radovan Janjić. Kaže za RAM mrežu da nije za radikalizaciju poteza dobrovoljnih davalaca u slučaju da užička služba izgubi ovlašćenja.

Radovan Janjić dodaje da se udruženja dobrovoljnijh davalaca ne protive reformama i da su za uvođenje evropskih standarda u oblasti transfuziološke medicine. Ipak, smatra da bi, po ugledu na Hrvatsku i druge evropske zemlje, Srbija sa osam miliona stanovnika trebalo da ima više od četiri ovlašćene transfuziološke ustanove, koliko će ih biti od sledeće godine kada u potpunosti počne primena Zakona o transfuzijskoj medicini.

Predsednik Udruženja Kap po kap život ističe da je direktor Zdravstvenog centra Užice, po zakonu, odgovoran za zdravlje stanovnika Zlatiborskog okruga, pa i, kako navodi, najodgovorniji za trenutnu situaciju u Užicu. 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

09.07.

2018.

Uzicanin [neregistrovani] u 16:11

Protest

A za sta si ako nisi za radikalizaziju, mislis lepim recima da ubedis one koji hoce ti ukinu tvoj grad?

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage