Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

01. 07. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Za energetski efikasnije Užice(AUDIO)

Švajcarska pomoć i Užicu za povećanje energetske efikasnosti, pre svega škola i vrtića

Užice je među četiri grada i opštine u Srbiji u kojima će biti sproveden Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji PEEUEO, u okviru švajcarske Strategije saradnje u Srbiji na polju održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene.

Energetska sanacija i mere energetske efikasnosti biće primenjene na užičku OŠ Nada Matić, te na izdvojeno odeljenje te škole u Gostinici. Energetski će biti obnovljene i škole Aleksa Dejović u Zlakusi i Krvavcima, škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu, užički vrtić Poletarac i objekat Odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici Užice. U tim objektima, od sledeće godine izvodiće se radovi na izolaciji spoljnih zidova, tavanskih prostora i podova. Planirana je i zamena stolarije i ugradnja novog sistema grejanja.  

-         Opšte je poznato da su seoske škole u najvećem problemu, kada se govori o grejanju. Te škole su građene šezdesetih godina prošlog veka po starim principima gradnje, sa najprimitivnijim načinom grejanja, najprimitivnijim pećima, tako da se projektom planira ugradnja novih kotlovskih jedinica na biomasu ili gas, u skladu sa mogućnostima i tehničkim analizama koje će to pokazati na licu mesta, objašnjava za RAM mrežu gradski većnik zadužen za oblast zaštite životne sredine Dunja Đenić.

Energetskom sanacijom i sprovođenjem mera, objekti će biti bezbedniji za korišćenje, energetski efikasniji, topliji. Biće ostvarene uštede u potrošnji energenata, umanjeni troškovi za grejanje. Smanjiće se gubitak energije i emisija štetnih gasova, pre svega ugljen-dioksida, što je, prema rečima Dunje Đenić, doprinos borbi sa klimatskim promenama.

-         Pravilno korišćenje i upotreba mera energetskih efikasnosti dovodi do smanjenja emisije gasova staklene bašte, ističe Dunja Đenić. Objašnjava da je, sem mera koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije, za Užice kao grad koji se decenijama bori sa ekološkim problemima, izuzetno važno i korišćenje obnovljivih izvora energije i ekoloških energenata.

Bez kvalitetne praktične politike za unapređenje energetske efikasnosti, prema rečima državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Stevice Deđanskog, ne mogu da se zamisle energetska bezbednost, održivi razvoj i borba protiv klimatskih promena.

-        Pored doprinosa smanjenju negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene, unapređena energetska efikasnost takođe smanjuje zavisnost od uvoza i podiže konkurentnost privrede, životni standard i kvalitet života građana. Primena mera energetske efikasnosti podstiče privredne aktivnosti u zemlji, pa tako i regionalni razvoj, rekao je Deđanski prilikom predstavljanja projekta u Beogradu.

Konferenciji povodom obeležavanja početka sprovođenja projekta, u beogradskom Klubu poslanika, prisustvovao je i ambasador Švajcarske Filip Ge. On je, podsećamo, sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem krajem marta prošle godine u Beogradu potpisao ugovor o donaciji za podršku projektima energetske efikasnosti i u gradu Užicu.

-         Svaki dinar koji uložimo u energetsku efikasnost se vrlo brzo vraća i predstavlјa jednu od najbolјih investicija, rekao je ministar Antić marta prošle godine, prilikom potpisivanja sporazuma za projekat. Antić je tada naveo da je iskustvo pokazalo da se u odnosu na raniju potrošnju do 40 odsto energije može uštedeti u objektima u kojima su primenjene mere energetske efikasnosti.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je tada naveo da se završetkom programa pomoći Švajcarske u Užicu očekuju uštede oko 100.000 evra godišnje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage