Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

25. 05. 2018.

Autor: Milica Turudić Izvor: Kolo srpskih sestara/Radio Luna

Osnovan Sabor Kola srpskih sestara Republike Srbije

Humanitarna, kulturna i prosvetiteljska misija KSS biće nastavljena na čvršćim osnovama jedinstva i sloge, poručeno je sa Osnivačke skupštine Sabora KSS Republike Srbije,regiona i dijaspore, održane u Kragujevcu.

Predstavnice 60 kola potpisale su Povelju o pristupanju Saboru i medjusobnoj saradnji, a usvojeni su Statut i Pravilnik o radu Sabora u narednom periodu.

Jedinstvo i sloga su jedan od značajnih zadataka našeg naroda, a na tim osnovama delovaće i kola srpskih sestara udružena u Sabor KSS Srbije, regiona i dijaspore. Načela dobrote i čovečnosti biće u svesti svake članice ove humanitarne organizacije , a zajedništvo, uzajamna pomoć, razumevanje, zajednički projekti i akcije su već dogovori kojih će se pridržavati u narednom radu. I zato uz prisustvo vidnog zadoovoljstva članice kola koje su došle sa pomenutih prostora te zadatke prihvatile  su nesebično i spremne da jedne drugima pomognu kad god i gde zatreba. Jer na našim prostorima još uvek je puno onih kojima je pomoć potrebna, a KSS će i ubuduće deliti dobrotu kako bi pomoć stigla tamo gde je najpotrebnija. Pored toga kulturni i  prosvetiteljski rad, negovanje srpstva i očuvanje jezika takodje će biti ucentru aktivnosti žena koje znaju da daju svoje srce ističući da srce koje daje vredi dva.

Udruživanje 34 KSS Republike Srbije, 17 iz Republike srpske, 18 iz Zajednice KSS Crne Gore i Kolo iz Kumanova,imali  su planove i želju koja je tinjala nekoliko godina, a upravo sada uz veliko angažovanje KSS iz Kragujevca i više članica iz drugih kola, urodila je plodom.  Već je jasnije kako udružene da se više zbliže, upoznaju, druže, razmenjuju iskustva, planiraju zajedničke akcije. Čula su se i iskustva kako pojedina kola dolaze do sredstava neophodnih za  pomoć ugroženima. Razvoj seoskog turizma , izrada rukotvorina, priredjivanje izložbi, kursevi narodne radinosti, svečani balovi, samo neke su od aktivnosti vrednih članica koje  su prikupljena sredstva  dodelile starima, bolesnima, siromašnim, deci. Na taj način porodica dobročinstva postala je  veća i znatno organizovanija. A Sabor će učiniti da jedni drugima budu više od pomoći, da se misija KSS ne ugasi  već da nastavi plemenitu praksu slavnih prethodnica. Istaknute su i želje  da se organizuju zajedničke akcije i projekti izmedju kola  na našim prostorima, učvrste veze i ne dozvoli bilo kakva podela medju sestrama.

Učestvujući u radu Skupštine Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsednica KSS iz Užica naglasila je značaj saradnje KSS na našim prostorima na kulturnom i prosvetiteljskom radu, ali očekuje i inicijative da se uspostavi čvršća saaradnja sa sličnim organizacijama iz dijaspore koje pokazuju interesovanje za stanje u Srbiji pa i pomoć u situacijama kada je to neophodno.

Sabor KSS Republike Srbije,  regiona i dijaspore  održavaće se jednom godišnje, tako da je za narednu godinu svoju organizaciju Niš već istakao. A u medjuvremenu  brojne zadatke, pomoć i usmeravanje akcija činiće Koordinaciono telo koje čine predsednice KSS: Tatjana Marinković iz Kragujevca, Ljiljana Stojanović iz Niša, Gorica Trkulja iz Prokuplja,Jasmina Živković iz Požarevca, Gordana Đordjević iz Vranja Slobodanka Mira Stanković Ćirković iz Užica, Jelena  Birovljev iz Subotice, Živka Hristovski iz Kumanova, Dragica Stajić ispred Saveza KSS Crne Gore i dve predstavnice iz Republike srpske.

Proteklog vikenda članice KSS iz Kragujevca srdačno su dočekale svoje gošće pa je uz druženje još jednom pokazano prijateljstvo medju članicama i spremnost da se ono nastavi i dalje.  Priređena je svečana akademija , gošće su upoznale i znamenitosti ovoga grada i okoline.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage