Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 05. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

U Užicu obeležen Međunarodni dan multiple skleroze

Udruženje za pomoć osobama obolelim od multiple skleroze u Užicu je obeležilo 15 godina postojanja

Međunarodni dan obolelih od multiple skleroze i 15 godina postojanja Udruženja za pomoć obolelima obeleženi su danas u Užicu.

Draga Petković, sekretar Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga Užice, kaže da nade za izlečenje u medicini ne postoje što znači da će potrebe za postojanje udruženja uvek biti kako bi pomogli obolelima u borbi sa svakodnevnim problemima.

Udruženje ima 128 članova i regionalna je organizacija.

-          Prvi i najteži problem je prihvatanje bolesti. Bolest najčešće dolazi u najproduktivnijem delu života kada ljudi treba da se ostvare individualno, porodično, kroz karijeru. Bolest sve to promeni i odredi drugačiji životni tok. Zato postoje institucije, organizacije i savetovališta koje pomažu osobama da naprave taj prvi korak. A posle toga kreće lečenje, redovne kontrole i terapija. Problemi sa kojima se susrećemo su i problemi rehabilitacije, banjskog lečenja, pomoć druge osobe u toku banjskog lečenja, pravni problemi pa i svi životni problemi svakog čoveka. MS ne donosi samo probleme obolelim osobama već celoj porodici, istakla je Petković.

Projektnim aktivnostima, u saradnji sa saradnicima, institucijama i organizacijama članovi udruženja sagledavaju potrebe obolelih, pokušavaju da pomognu u rešavanju nekih od problema kako obolelima tako i članovima njihovih porodica, ali ističu da su najveća pomoć jedni drugima.

Multipla skleroza (MS) je bolest koja najčešće dovodi do teškog invaliditeta tako da nisu svi članovi bili u mogućnosti da dođu. Događaj su podržali gradski većnik Vidoje Drndarević, doktori i medicinsko osoblje sa odeljenja neurologije, Kolo srpskih sestara, predstavnici nacionalne službe za zapošljavanje i tim za psihološku podršku obolelim osobama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage