Naslovna  |  Užički kraj  |  Šabić podneo krivičnu prijavu zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana Požege
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 05. 2018.

Autor: Insajder Izvor: Insajder

Šabić podneo krivičnu prijavu zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana Požege

Poverenik informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u opštini Požega zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka. Šabić je prijavu podneo Višem javnom tužilaštvu jer je nakon sprovedene kontrole utvrđeno da su lični podaci građana iz Centra za socijalni rad Požege i Sportsko-kulturnog centra dostavljani opštini Požega na njihov zahtev. Zbog nesaradnje sa Poverenikom u toku ovog postupku najavljeno je i pokretanje prekršajnog postupka protiv predsednika ove opštine.

Rodoljub ŠabićRodoljub Šabić 

 

Podsetimo, na jednoj Fejsbuk stranici nedavno su objavljeni zahtevi i molbe građana podnetih Centru za socijalni rad Požega, kao i ostali lični podaci građana okupljenih oko grupe „Protesti u Požegi“ , koji već mesecima protestuju tražeći smenu lokalne vlasti u ovom gradu.

Nakon ovoga, početkom aprila ove godine Poverenik je pokrenuo postupak nadzora.

U današnjem saopštenju, Šabić je naveo da informacije dobijene tokom postupka ukazuju da su gradske službe lične podatke građana dostavljali opštini Požega na zahtev iz te opštine.

"Ti podaci, među kojima i oni zakonom predviđeni kao naročito osetljivi poput podataka o socijalnoj i materijalnoj obezbeđenosti, novčanoj pomoći i slično, su kasnije učinjeni dostupnim neograničenom krugu lica, tako što su objavljivani na Fejsbuk stranici Glas Požega", piše u saopštenju.

Navodeći da opština Požega ni nakon ponovljenog zahteva poverenika nije odgovorila na pitanja po kom pravnom osnovu i u koju svrhu vrši prikupljanje i obradu tih ličnih podataka, kao i da li ih je i na koji način učinila dostupnim za objavljivanje na Fejsbuk stranici "Glas Požega", Šabić je najavio da će protiv predsednika te opštine biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. 

"Ova dešavanja u Požegi još jedna su krajnje zabrinjavajuća ilustracija odnosa države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti. Posebno je zabrinjavajuće to što se sve češće suočavamo, ne samo sa potpunim nerazumevanjem i potcenjivanjem prava građana na privatnost, nego i sa očiglednom spremnošću da se to pravo drsko i bezočno krši i to od strane onih čija je obaveza da ga štite, vlasti, i to u najrazličitije svrhe, uključujući i obračune sa političkim neistomišljenicima", stoji u saopštenju.

Poverenik je dodao da je dosadašnje reagovanje nadležnih za krivično gonjenje takvih pojava, "neadekvatno" kao i da objektivne okolnosti i minimum korektnog odnosa prema pravima građana zahtevaju da se taj odnos potpuno promeni.

Građani Požege traže smene odgovornih više od tri meseca

Predstavnici neformalne grupe "Protesti u Požegi" već više meseci protestuju u ovom gradu tražeći smene u vrhu vlasti.

Ova grupa prvi put se okupila kada je Skupština Požege donela odluku da se budžetskim sredstvima kupi nelegalni objekat, koji je u vlasništvu predsednice Skupštine Opštine.

A povodom ovog slučaja postupak provere pokrenula je i Agencija za borbu protiv korupcije.

Zbog protesta građana, vlasnici nelegalnog objekta su trenutno odustali od prodaje, ali građani okupljeni oko Protesta u Požegi ne prestaju sa protestima tražeći smene odgovornih. Sa druge strane, predstavnici vlasti u Požegi podneli su nekoliko prijava za uvredu protiv članova ove grupe.

Jednom od organizatora protesta Đorđu Stevanoviću nedavno je upućeno i preteće pismo u kome ga neko ko se potpisao kao „velikodušni prijatelj“ upozorava da prestane jer se „zaigrao i razigrao“.

Stevanović je za Insajder tada rekao da ovo nije prvi put od kada se organizuju protesti u ovom gradu da su mu upućene pretnje, ali je najavio da će s obzirom na to da se u pismu pominju njegova deca, unuci i supruga, ovaj slučaj prijaviti policiji.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage