Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

17. 05. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Grad Užice

Bez nadoknade deponovanje manjih količina građevinskog otpada

Na deponiji Sarića Osoje

Grad Užice je doneo odluku da se od ponedeljka ne naplaćuje deponovanje građevinskog otpada do četiri metara kubnih na Sarića Osoju.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić kaže da je želja Grada da na taj način stimuliše građane da tu vrstu otpada ne ostavljaju pored ili u kontjenere već da samostalno dovoze i deponuju na Sarića Osoje.

Nešić navodi da će firme i pojedinci koji budu imali količine građevinskog otpada veće od četiri kubna metra biti u obavezi da naknadu za odlaganje plate 200 dinara po m3, uz saglasnost Službe za zaštitu životne sredine.

-         Sav otpad nastao iz otkopa, odnosno zemlja iz otkopa moći će da se bez nadoknade deponuje na deponiju Duboko, i na taj način će i građevinske firme i građani ali i javno preduzeće imati korist, istakao je Nešić podsetivši da više od četiri hektara iznosi ukupna površina deponije Sarića Osoje.

-         Trenutno smo u postupku izrade projektne dokumentacije za rekultivaciju deponije čime bi se u perspektivi dugoročno rešilo pitanje deponije i taj prostor po zatvaranju priveo nekoj drugoj nameni, a po Planu je tu predviđeno da budu sportsko rekreativni i komercijalni sadržaji, kaže Nešić.

Najavljuje izradu odluke koja bi u potpunosti pravno uredila pitanje građevinskog otpada, kako bi vlasnici privatnih parcela imali mogućnost da licenciraju svoje parcele za deponovanje tog otada.

-         Na taj način, ukoliko neko ima strmu površinu i namera mu je da kroz nekoliko godina deponovanja građevinskog otpada tu parcelu izravna i dobije tržišno vredniju parcelu, to će moći da uradi uz saglasnost i nadzor Službe za zaštitu životne sredine, rekao je Nešić.

Deponija Sarića Osoje se godinama koristi za odlaganje internog i neopasnog građevinskog otpada. Naknada za odlaganje otpada je do sada iznosila 200 dinara po metru kubnom.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage